După adoptare, termen pentru contestarea la CCR este de două zile. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Raportul adoptat de Comisia Juridică a Senatului
Orban și-a afirmat încrederea că proiectul va fi votat joi. „Așteptăm adoptarea legii. După adoptarea legii, vom reintroduce în Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă măsurile pentru care nu am mai avut baza legală și vom analiza la momentul respectiv alte măsuri. Repet, nu ne dorim să impunem nicio nouă restricție. Ca să putem să facem lucrul ăsta avem nevoie de cooperarea fiecărui român și de responsabilitatea fiecărui român”, a spus premierul, la ieșirea de la discuții, după care a plecat spre Palatul Victoria, unde, de la ora 17:00, era programată ședința de Guvern.
”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient va beneficia de o evaluare clinică, biologică de 48 de ore. Pentru cei simptomatici se va prelungi măsura internării până la vindecare sau până la momentul în care devin asiptomatici”, a spus Nelu Tătaru, după mai bine de șase ore petrecute la dezbaterile în comisia din Senat.
”Cine nu stă în carantină va suportă niște sancțiuni. Dacă vor infectă pe cineva, vor suportă consecințele Codului Penal. Bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală. Cei care aplică amenzile sunt aceiași din Legea 55. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie că să oferim protecție cetățenilor României”, a declarat Nelu Tătar
Referitor la detașarea medicilor, ministrul Sănătății a spus că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, la detaşări ”nevoluntare”, iar secretarul de stat, Raed Arafat, a specificat că este necesară o indemnizație în acest sens, fiind nevoie că cadrele medicale să fie sprijinite.
“Indemnizaţia de detaşare consider că este un lucru foarte important. Cum o să o numim, o să fie discutat când dezbatem, dar este clar că acela care se detaşează trebuie să aibă o indemnizaţie într-o anumită limită care să spună că acoperă pentru el acest efort pe care l-a făcut, că el e voluntar sau că este, la ordin, nevoluntar, această indemnizaţie trebuie să fie dată pentru persoană respectivă, plus asigurarea cazării, mesei, transportul pentru el, pentru că persoană respectivă nu trebuie să piardă nimic, de fapt, ci doar să fie sprijinită să facă misiunea ei”, a explicat Arafat, în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Președintele interimar al Social Democraților, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantină și izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment”.
Președintele a criticat poziția PSD în adoptarea proiectului de lege ce vizează reglementarea izolării și carantinarii, calficand acțiunile partidului drept ”cinice”.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat mai multe modificări: