Ministrul Finanțelor, Florin Citu, a declarat joi seară la Digi24 că impozitarea pensiilor speciale nu poate genera dublarea alocațiilor, fiind ”cea mai mare minciună”.
Curtea Constituțională a dezbatut marți legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, adoptată de Parlament pe 17 iunie si a amânat pentru 30 septembrie dezbaterea sesizărilor depuse .
Potrivit calculelor lui Florin Citu, dublarea alocațiilor presupune o suma de 9 miliarde de lei, însemnând 0,8% din PIB, în timp ce impozitarea pensiilor speciale generează 1 miliard de lei
„Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu
Florin Citu reamineste declarațiile făcute de premier despre creșterea alocațiilor și spune că un proiect de lege urmează să fie dezbătut, însă subliniază că nu există resurse bugetare, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul, ”buget construit pe un deficit de 6,7%”.
„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu.
Mai mult, Citu invocă faptul că dublarea alocațiilor încalcă articolul 138 din Constituție, pentru că nu are o sursă de finanțare specifică.
„Legea (dublării alocaţiilor, n.r.) este neconstituţională, pentru că încalcă articolul 138 din Constituţie, aliniatul 5, care spune foarte clar: orice cheltuială bugetară trebuie să aibă stabilită o sursă de finanţare. Această lege, acest articol introdus, nu are sursă de finanţare stabilită, deci este clar pentru toată lumea că este o lege neconstituţională”, a declarat Florin Cîţu.