Vineri, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că în urma promulgării Legii nr. 135/2020 privind stabiliea alegerilor locale pe 27 septembrie 2020, începând cu 20 iulie organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători.
Legea nr. 135/2020 stabileste data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.
Prin Legea nr. 135/2020, a fost stabilită data de 27 septembrie 2020 ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.
De la data intrării în vigoare a legii sus-menţionate, respectiv de la data de 20 iulie 2020, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.
Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 – 11 august, iar perioada de depunere a candidaturilor este 7 – 18 august.
Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia în data de 26 septembrie, ora 07.00.
Mai multe detalii privind termenele şi acţiunile din cuprinsul perioadei electorale pot fi găsite pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Legislaţie electorală/Transparenţă decizională accesând următorul link:
Președintele declara recent la acea dată că, dacă se respectă toate regulile de protecție sanitară, se pot organiza alegerile în 27 septembrie, ceea ce ridică probleme este organizarea campaniei electorale. „Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare în sine este problematic, ci campania . Cu siguranță, campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte, nu pot să-mi imaginez să faci mari adunări populare, indiferent când vom avea alegeri în cursul acestui an. Deci vom avea campanii mai degrabă pe medii online, pe tv. E o provocare și pentru politicieni, și pentru partidele politice, dar procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele”, a spus șeful statului.