Prima pagină » Știri » Anchetă penală împotriva managerilor abatorului din Germania, unde peste 1000 de români au fost depistați cu COVID/ Anchetatorii au descoperit „condiții catastrofale” de cazare

Anchetă penală împotriva managerilor abatorului din Germania, unde peste 1000 de români au fost depistați cu COVID/ Anchetatorii au descoperit „condiții catastrofale” de cazare

Anchetă penală împotriva managerilor abatorului din Germania, unde peste 1000 de români au fost depistați cu COVID/ Anchetatorii au descoperit „condiții catastrofale” de cazare
Sursa foto: Pixabay - caracter ilustrativ

Procuratura din oraşul german Bielefeld a anunţat vineri declanşarea unei anchete împotriva conducerii companiei Tönnies, deţinătoarea unui abator şi a unei fabrici de ambalare a cărnii unde s-au infectat cu coronavirus circa 1400 de angajaţi.

Ancheta se va concentra asupra managementului, după ce iniţial s-a deschis un dosar in rem pentru vătămare corporală din culpă şi încălcarea legii de protecţie împotriva infecţiilor, în vigoare în contextul epidemiei.

Procuratura germană a primit peste 50 de plângeri penale de la declanșarea scandalului

După numeroase rapoarte despre focarul masiv de COVID-19 în cea mai mare fabrică de carne din Germania, procurorii cercetează acum managementul Tönnies, scrie publicația germană focus.de.  Aceasta nu este o investigație nouă, ci continuarea obișnuită a unei astfel de proceduri, a declarat vineri un purtător de cuvânt al procurorului Bielefeld pentru cotidianul german. Procuratura germană a primit peste 50 de plângeri penale de la declanșarea scandalului.

Un fost muncitor la abatorul din Germania a povestit experiența cumplită prin care a trecut atunci când era angajat

„Am lucrat la Tönnies ca muncitor în fabrica de procesare a cărnii timp de doi ani. Terminam adesea după cele 8 ore convenite. Erau 12 sau chiar 13 ore. Am notat orele suplimentare. La final, însă, nimic din toate acestea nu s-au regăsit pe fluturașul de plată al salariului(…) „Era foarte rece și umed, liniile de asamblare a cărnii se mișcau foarte repede. I-am auzit pe colegi plângând noaptea de la atâta durere, mâinile le erau umflate cu totul”, relatează fostul angajat pentru Deutsche Welle sub protecția anonimatului.

Abatorul, redeschis după schimbarea sistemelor de ventilație

Abatorul firmei Tonnies a fost închis în luna iunie după ce peste 1.500 de angajați au fost testați pozitiv la coronavirus, printre care sute de români. Unitatea de procesare a cărnii a fost obligată să instaleze filtre HEPA la sistemele de ventilație, care au o capacitate ridicată de a reține particule extrem de mici cum ar fi virusurile, înainte de a se putea redeschide. Aceste filtre sunt în mod obișnuit folosite în spitale și avioane, notează whbl.com.

Focarul de coronavirus a apărut la jumătatea lui iunie şi a obligat autorităţile să reintroducă măsuri de izolare pentru mii de locuitori din regiune. Abatorul a fost închis timp de trei săptămâni, înainte să se permită reluarea treptată a activităţii, începând cu partea administrativă.

Peste 1900 de deficienţe în ce privește cazarea muncitorilor: mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare „catastrofale”

Tonnies a trebuit de asemenea să instaleze sisteme cu ultraviolete în mai multe părți ale fabricii de procesare a cărnii.

Săptămâna trecută, în urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare pentru majoritatea angajaţilor est-europeni ai abatorului s-au consemnat, potrivit ministrului sănătăţii landului, aproape 1900 de deficienţe. S-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare „catastrofale”, nereguli privind prevenirea incendiilor şi lipsa dezinfectantului.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele