Dezastru la Centrul Chinologic al Poliției Române. „Ultimele generații de câini polițiști s-au născut cu boli genetice!”

Dezastru la Centrul Chinologic al Poliției Române. „Ultimele generații de câini polițiști s-au născut cu boli genetice!”
Câinii de serviciu rămân, totuși, parteneri de nădejde ai polițiștilor/sursa/Facebook
Publicat: 19/07/2020, 14:01
Actualizat: 06/04/2021, 18:50

Un procent covârșitor din numărul câinilor care se nasc în celebra canisă a Poliției Române de la Sibiu, moștenesc o serie de boli genetice cu urmări grave pentru bietele animale. Din cauza problemelor de sănătate, câinii polițiști nu dau un randament bun în timpul misiunilor și sunt scoși la „pensie” mult mai devreme. Alții mor când sunt încă tineri. În plus, specialiștii care lucrează cu ei atrag atenția că, de fapt, problemele legate de bagajul genetic nu le provoacă doar suferințe fizice, ci și unele tulburări de comportament.

Câinii polițiști au devenit, în ultimii ani, unii dintre cei mai buni ambasadori ai structurilor de poliție. Spre bucuria copiilor, sunt nelipsiți de la toate evenimentele publice organizate de Poliția Română ori Poliția de Frontieră, iar imaginea lor a fost folosită inclusiv în materialele de propagandă împotriva noului coronavirus, când pe paginle de socializare ale Poliției au apărut fotografii cu ciobănești germani care purtau, pe bot, măști chirurgicale.

Mai mult, autoritățile nu au ratat niciodată ocazia să mediatizeze intens orice captură importantă realizată cu ajutorul unui câine de serviciu, considerând că, astfel, informațiile vor fi mai atractive pentru public.

Surse din cadrul Centrului Chinologic de la Sibiu au dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul.ro, că în spatele acestor imagini „de efect”, se ascunde, de fapt, un adevărat dezastru.

Poliția Română a început să-și producă primii câini de serviciu încă de acum 70 de ani, când în țară au fost înființate două canise. Una a fost, între timp, desființată și a rămas cea de la Sibiu, care, cel puțin înainte de Revoluție și în primii ani de după 1989, s-a bucurat de o mare notorietate.

La 70 de ani de la înființare și 30 de ani de la Revoluție, surse din cadrul Centrului Chinologic trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea actualilor câini produși de canisa Poliției, din cauza moștenirii genetice de slabă calitate.

Sursele citate au explicat, pentru Gândul.ro, că la Sibiu nu s-au făcut niciodată teste genetice, iar reproducătorii sunt aleși în mod arbitrar, încă de la vârsta de trei luni, exclusiv în funcție de aspectul fizic.

Acești reproducători sunt izolați de restul și toată viața nu fac altceva decât pui. Așa se face că, în realitate, părinții câinilor folosiți de Poliție nu sunt, de fapt, câini polițiști, ci doar niște animale foarte aspectuoase.

„Câinele polițist nu trebuie să fie frumos, trebuie să fie eficient. La noi, dacă o femelă face zece pui, toți sunt considerați viitori câini de serviciu și pleacă de la Sibiu către unitățile de poliție care îi vor folosi”, au spus specialiștii.

În câțiva ani, însă, cei mai mulți dintre ei vor începe să aibă probleme de sănătate. „Modul defectuos în care se organizează reproducția face ca majoritatea câinilor de serviciu să se nască, din păcate, cu boli transmise genetic. Este vorba aici despre displazia de șold sau de cot, bruceloza și demodecia”, susțin polițiștii.

Displazia devine evidentă după primul an de viață și se agravează în timp, provocând animalului probleme de deplasare. Bruceloza este o afecțiune a organelor sexuale la masculi în timp ce a treia, demodecia, este o boală de piele din cauza căreia animalelor le cade blana în mod anormal.

Mulți dintre câinii polițiști se nasc fricoși

Cele trei boli, despre care polițiștii spun că sunt cu transmitere genetică, afectează viața câinilor, iar aceștia, din cauza disconfortului, devin mult mai puțin receptivi.

În plus, spun sursele citate, sunt „casați” (termenul folosit în limbajul de lemn al autorităților atunci când se renunță la ei), cu câțiva ani mai devreme, de multe ori și după cinci sau șase ani de viață.

Polițiștii specializați în antrenarea câinilor de serviciu spun că bolile de natură fizică nu sunt singurele afecțiuni transmise genetic la canisa de la Sibiu.Este vorba și despre probleme de comportament, care ar avea chiar efecte mai grave. „Câinii sunt fricoși”.

Se tem de oameni, de alte animale sau de medii noi, iar toate acestea fac imposibilă pregătirea la nivel optim. De la generație la generație, câinii sunt tot mai slabi din punct de vedere al sănății fizice și caracterului”, au mai explicat specialiștii.

Aceștia susțin că problemele pe care le au câinii din România există la nivel mondial. De aceea, alte state din Europa, precum Austria, Suedia, Finlanda, Norvegia, Portugalia, Bulgaria și chiar Republica Moldova, au început să antreneze câini luați din canise civile. „Câinele este ținut timp de trei luni, iar dacă nu are aptitudini potrivite, este returnat”, spun polițiștii.

Contactați telefonic de Gândul.ro, oficialii Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu nu au oferit niciun punct de vedere referitor la problemele de sănătate și comportament ale câinlor, semnalate de oamenii care lucrează în structurile de poliție canină.

În contextul în care reprezentanții instituției au refuzat să-și exprime punctul de vedere cu privire la neregulile sesizate de angajați, Sindicatului Național al Polițiștilor din România SNPR DECUS, organizație care susține că este reprezentativă pentru Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” au anunțat că, din punctul lor de vedere, moștenirea genetică a câinilor crescuți la Sibiu nu ar fi una de proastă calitate.

„Moștenirea genetică a exemplarelor canine nu este de slabă calitate, întrucât toate exemplarele canine din lotul de reproducție sunt de origine cunoscută, cu arbore genealogic cunoscut și în niciun centru de creștere nu se efectuează teste genetice tocmai din motivul expus anterior”, spun sidicaliștii Decus.

Aceștia susțin că demodecia și bruceloza nu sunt afecțiuni transmise genetic, însă recunosc faptul că tot mai mulți câini nu au calitățile necesare obiectivelor pentru care sunt crescuți.

„Bonitatea exemplarelor canine se face anual și ori de câte ori este nevoie, avându-se în vedere calitățile de serviciu ale câinilor. Firește, atunci când se constată că un câine nu îndeplinește condițiile și se dovedește că nu posedă calitățile impuse pentru a fi distribuit în teritoriu, acesta este scos din procesul de dresaj. Procentul acestora a crescut în momentul de față, fiind în jurul a 10 procente, întrucât au fost ridicate standardele de evaluare”, au mai spus sindicaliștii.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Copiii de 10 ani ar putea face închisoare pe viață, propune o lege din Australia