Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”

Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Publicat: 20/07/2020, 10:56
Actualizat: 20/07/2020, 11:13

Noul coronavirus nu depune armele, iar România traversează o perioadă medicală în care numărul cazurilor de infecție este creștere. Însă există și numeroase semne de întrebare referitoare la cauza principală care duce la deces, iar fostul director INML, Vladimir Beliș, spune că au murit oameni care au fost testați pozitiv, numai că decesul nu a survenit – în foarte multe cazuri – din cauza noului coronavirus.

Pentru a avea o imagine clară într-un astfel de moment medical dificil, autopsia ar trebui să fie un demers logic și esențial, fiindcă doar astfel se poate stabili, cu precizie, care a fost cauza morții unui pacient infectat cu COVID-19.

”Autopsia e necesară pentru că din mențiunea legală autopsia se face pentru stabilirea cauzei morții. Deci dacă plecăm de la ideea că nu toți cei care sunt etichetați că mor de COVID-19, chiar mor de COVID-19, atunci trebuie să facem o autopsie ca să vedem de ce a murit. Chiar dacă a fost infectat cu coronavirus, poate a murit din cauza unui infarct miocardic. Deslușirea cauzei morții prin calea autopsiei, primul obiectiv”, a spus Vladimir Beliș în timpul unui interviu realizat de Mihai Gâdea la Antena 3.

Vladimir Beliș: ”Eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv”

Profesorul Vladimir Beliș insistă asupra ideii – din ce în ce mai vehiculată în spațiul public – că noul coronavirus nu constituie, neapărat, cauza decesului. 

Mai mult, fostul director INML acuză ”o transmitere manipulativă a informației”, iar aceasta nu ar avea nimic comun cu realitatea. ”Există și alte cauze de moarte”, insistă Vladimir Beliș.

”Nu a murit nimeni de coronavirus. Au murit oameni CU coronavirus, dar NU DIN CAUZA infecției de coronavirus. Nu e nevoie nici de pandemii, nici de epidemii. Asta au spus colegii noștri din Spania, Italia, Germania, Elveția și Franța. E o transmitere absolut manipulativă a informației, nimic comun cu realitatea. Plecând de la ideea că există cazuri asimptomatice. Deci omul are testul pozitiv, e infectat, dar nu are niciun semn. Plecând de la acest lucru, eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv. E o logică elementară. Dacă sunt cazuri asimptomatice. Există și alte cauze de moarte. Iar acest lucru pune sub semnul întrebării dacă raportarea de număr total de decese prin COVID-19 este cel real”, a mai spus Vladimir Beliş în timpul interviului.

”Autopsia e necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice”

Profesorul Vladimir Beliș consideră că lipsa unei autopsii face ca principala cauză a morții să nu fie devoalată, astfel că decesul este ”contabilizat” pe lista lungă a celor provocate de COVID-19.

Un tratament adecvat nu poate fi aplicat ulterior, în cazul altor pacienți infectați, și nu pot fi trase concluzii medicale viabile dacă nu a fost efectuată o autopsie. Cu atât mai mult cu cât noul coronavirus nu a fost încă decriptat 100%.

”Al doilea motiv pentru care trebuie făcută autopsia. În orice afecțiune nouă care nu e suficient de bine studiată, nici din punct de vedere clinic, nici din punct de vedere morfo-patologic, e necesară autopsia. E necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice determinate de această nouă maladie. De ce? Pentru că stabilind ce organe sunt afectate, putem aplica și tratamentul. Nu poți să dai un tratament dacă nu știi ce organ e vizat de boala respectivă. Și cum să afli dacă nu faci autopsie? Pentru mine e un mare semn de întrebare”, a mai precizat Vladimir Beliș.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare