Continentul african se desprinde încet, din cauza mișcărilor tectonice. În cât timp spun oamenii de știință că, astfel, se va naște un nou ocean

Continentul african se desprinde încet, din cauza mișcărilor tectonice. În cât timp spun oamenii de știință că, astfel, se va naște un nou ocean
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 21/07/2020, 00:30
Actualizat: 21/07/2020, 00:49

În ultimele decenii, continentul african a fost studiat din punct de vedere al mișcărilor tectonice, iar cele mai recente măsurători prin satelit i-au ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine fenomenul. Aceștia susțin că se va naște, treptat, un nou ocean deoarece continentul african se desprinde încet. 

Acest continent se află în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, cu viteze diferite, reprezentând un proces geologic complex, informează Digi 24, care citează nbcnews.com.

Astfel, placa arabă se îndepărtează de Africa cu o viteză de aproximativ 25,4 mm pe an, iar celelalte două plăci africane se separă mai lent.

Cercetătorii susțin că există semne evidente că această tranziție e în plină desfășurare și, pe măsură ce plăcile se desprind, materia din adâncul Pământului se deplasează la suprafață și formează crustă oceanică la creste.

„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde puteți studia modul în care riftul continental devine o fisură oceanică”, a declarat Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Acesta a utilizat măsurătorile prin satelit pentru a monitoriza activitatea vulcanică din Africa de Est, asociată cu fisurarea continentului.

Oamenii de știință afirmă că, în cele din urmă, Africa se va despărți în două și, astfel, se va naște un nou bazin oceanic.

Totuși, va fi nevoie între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze, potrivit experților, care spun că, deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile (peste 56.000 km), în deșertul etiopian.

O limbă preistorică vorbită pe continentul african, la baza tuturor limbilor din lume (studiu)

O limbă preistorică vorbită pentru prima dată în zona actuală a Africii, în urmă cu mai multe zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume – de la engleză la mandarină – potrivit unui studiu publicat în revista Science, în urmă cu opt ani, informează dailymail.co.uk.

După ce a analizat peste 500 de limbi străine, profesorul Quentin Atkinson, de la Universitatea din Auckland, autorul acestui studiu, a descoperit că acestea au la bază o singură limbă de mult uitată vorbită de strămoșii omului în epoca de piatră.

Totodată, dovezile descoperite de profesor arată că limbajul a apărut în urmă cu cel puțin 100.000 de ani, mult mai devreme decât se credea.

Descoperirea aduce noi informații despre unul dintre cele mai importante evenimente din evoluția omului: apariția limbajului.

În Zimbabwe, peste 100.000 de persoane au fost arestate pentru încălcarea restricțiilor de blocare și au fugit din centrele de carantină

Zimbabwe a arestat peste 100.000 de persoane pentru încălcarea restricțiilor de blocare din martie. Conform rapoartelor, restricțiile care au fost introduse pentru a ajuta la reducerea crizei COVID-19 în țara africană au fost ușoare, dar rămân în vigoare în țară.

Conform rapoartelor, evidențele poliției din Zimbabwe arată că în ultimele 2 zile, aproape 1.000 de persoane au fost arestate pentru „mișcare inutilă” și încălcări de blocare.

Opoziția țării a susținut că guvernul folosește aceste măsuri de restricție pentru a viza în mod special liderii opoziției, transmite RepublicaWorld.com.

Oamenii fug din centrele de carantină

Conform rapoartelor, legea actuală din Zimbabwe prevede că toți oamenii care intră în țară trebuie să se carantineze timp de trei săptămâni în centrele aprobate de guvern.

Cu toate acestea, poliția a raportat că aproape 300 de persoane au fugit din aceste centre de carantină, inclusiv persoane care au fost pozitive pentru COVIVD-19.

Aproximativ 30 de persoane care au fugit au fost deja reținute de poliție și vor fi acuzate că și-au expus membrii familiei și nenumărate altele cu virusul.

Doi bărbați care se refugiau în carantină după testarea pozitivă, acum au infectat alți șapte membri ai familiei lor înainte de a fi reținuți de către autorități.

FOTO: Pixabay.com

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online