Continentul african se desprinde încet, din cauza mișcărilor tectonice. În cât timp spun oamenii de știință că, astfel, se va naște un nou ocean

Continentul african se desprinde încet, din cauza mișcărilor tectonice. În cât timp spun oamenii de știință că, astfel, se va naște un nou ocean
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 21/07/2020, 00:30
Actualizat: 21/07/2020, 00:49

În ultimele decenii, continentul african a fost studiat din punct de vedere al mișcărilor tectonice, iar cele mai recente măsurători prin satelit i-au ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine fenomenul. Aceștia susțin că se va naște, treptat, un nou ocean deoarece continentul african se desprinde încet. 

Acest continent se află în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, cu viteze diferite, reprezentând un proces geologic complex, informează Digi 24, care citează nbcnews.com.

Astfel, placa arabă se îndepărtează de Africa cu o viteză de aproximativ 25,4 mm pe an, iar celelalte două plăci africane se separă mai lent.

Cercetătorii susțin că există semne evidente că această tranziție e în plină desfășurare și, pe măsură ce plăcile se desprind, materia din adâncul Pământului se deplasează la suprafață și formează crustă oceanică la creste.

„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde puteți studia modul în care riftul continental devine o fisură oceanică”, a declarat Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Acesta a utilizat măsurătorile prin satelit pentru a monitoriza activitatea vulcanică din Africa de Est, asociată cu fisurarea continentului.

Oamenii de știință afirmă că, în cele din urmă, Africa se va despărți în două și, astfel, se va naște un nou bazin oceanic.

Totuși, va fi nevoie între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze, potrivit experților, care spun că, deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile (peste 56.000 km), în deșertul etiopian.

O limbă preistorică vorbită pe continentul african, la baza tuturor limbilor din lume (studiu)

O limbă preistorică vorbită pentru prima dată în zona actuală a Africii, în urmă cu mai multe zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume – de la engleză la mandarină – potrivit unui studiu publicat în revista Science, în urmă cu opt ani, informează dailymail.co.uk.

După ce a analizat peste 500 de limbi străine, profesorul Quentin Atkinson, de la Universitatea din Auckland, autorul acestui studiu, a descoperit că acestea au la bază o singură limbă de mult uitată vorbită de strămoșii omului în epoca de piatră.

Totodată, dovezile descoperite de profesor arată că limbajul a apărut în urmă cu cel puțin 100.000 de ani, mult mai devreme decât se credea.

Descoperirea aduce noi informații despre unul dintre cele mai importante evenimente din evoluția omului: apariția limbajului.

În Zimbabwe, peste 100.000 de persoane au fost arestate pentru încălcarea restricțiilor de blocare și au fugit din centrele de carantină

Zimbabwe a arestat peste 100.000 de persoane pentru încălcarea restricțiilor de blocare din martie. Conform rapoartelor, restricțiile care au fost introduse pentru a ajuta la reducerea crizei COVID-19 în țara africană au fost ușoare, dar rămân în vigoare în țară.

Conform rapoartelor, evidențele poliției din Zimbabwe arată că în ultimele 2 zile, aproape 1.000 de persoane au fost arestate pentru „mișcare inutilă” și încălcări de blocare.

Opoziția țării a susținut că guvernul folosește aceste măsuri de restricție pentru a viza în mod special liderii opoziției, transmite RepublicaWorld.com.

Oamenii fug din centrele de carantină

Conform rapoartelor, legea actuală din Zimbabwe prevede că toți oamenii care intră în țară trebuie să se carantineze timp de trei săptămâni în centrele aprobate de guvern.

Cu toate acestea, poliția a raportat că aproape 300 de persoane au fugit din aceste centre de carantină, inclusiv persoane care au fost pozitive pentru COVIVD-19.

Aproximativ 30 de persoane care au fugit au fost deja reținute de poliție și vor fi acuzate că și-au expus membrii familiei și nenumărate altele cu virusul.

Doi bărbați care se refugiau în carantină după testarea pozitivă, acum au infectat alți șapte membri ai familiei lor înainte de a fi reținuți de către autorități.

FOTO: Pixabay.com

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows