Localități din Argeș și Brașov, primele care riscă să fie carantinate, după intrarea în vigoare a legii. Care este criteriul de evaluare

Localități din Argeș și Brașov, primele care riscă să fie carantinate, după intrarea în vigoare a legii. Care este criteriul de evaluare
Mai multe localități din Brașov, printre care și Teliu, au fost vizate de acțiunile polițiștilor, în aprilie, după tensiunile privind încalcarea ordonanțelor militare / Sursa: IPJ Brașov
Publicat: 22/07/2020, 13:09

Mai multe localități din județele Argeș și Brașov sunt evaluate de autorități, iar în cazul în care ritmul de răspândire a virusului continuă, este luată în calcul carantinarea lor, așa cum a anunțat, marți seara, premierul Ludovic Orban, după discuțiile cu prefecții.

Autoritățile și sursele politice citate de presa locală au dezvăluit care sunt localitățile monitorizate ca urmare a numărului mare de infecții cu noul coronavirusl și care ar putea intra în carantină, după anuțul de marți seara al premierului.

„Nu suntem în situația de a carantina un județ, niciun județ. La ora actuală există un număr de localități care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunități, dar sunt un număr… În Argeş, de exemplu, sunt trei localități care sunt sub evaluare și, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Brașov sunt trei sau patru localități. S-a făcut o evaluare pe localități. Deocamdată, nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar, dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a transmis premierul marți seara, după videoconferința cu prefecții pe care a avut-o la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în ziua intrării în vigoare a Legii izolării și carantinei.

În evaluare nu se iau în calcul focarele

Potrivit premierului, criteriile de evaluare nu au legătură cu zonele cu aglomerări turistice, ci cu gradul de răspândire a virusului. „Aici este vorba, dacă într-o localitate, de exemplu, un sat, sau un cartier, sau într-o localitate, sau într-o comună, sau într-un oraș există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depășește numărul de cazuri de minimum în 3 cazuri la 1000 de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală și se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ținând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului, pentru a contracara prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a explicat premierul, care a evitat să dea numele localităților vizate.

„Dar, atenţie, de exemplu, în evaluarea, să spun, a unei comunități, a unei zone, nu se iau în calcul focarele. De exemplu, dacă este focar un spital sau focarul e un cămin de bătrâni. Numărul de cazuri calculate nu sunt legate de numărul de cazuri din focarul respectiv, pentru că măsura de carantinare să ia numai atunci când există răspândire în comunitate și trebuie luate măsuri de restricție. Dar deocamdată nu… Când vom definitiva procedura pentru astfel de decizii de carantinare zonală, le vom anunţa public pe toate și cu toate argumentele”, a precizat Ludovic Orban.

Prefectul de Argeș: Avem o listă întreagă de indicatori pe care trebuie să îi coroborăm

Potrivit prefectului de Argeș, Emanuel Soare, citat de Adevărul, localitățile monitorizate din județ sunt Buzoeşti, Vultureşti şi Ciomăgeşti.

„La Buzoeşti şi Vultureşti sunt cele două centre aflate în subordinea DGASPC Argeş unde sunt două focare cu un număr mare de persoane. Noi analizăm toate datele pentru a vedea dacă se impun restricţii suplimentare. În general, unde sunt focare identificate le eliminăm. Nu poţi carantina o localitate din cauza unui focar ce este izolat. Vedem dacă sunt şi alte cazuri în acele localităţi. La Ciomăgeşti sunt cinci cazuri, dar populaţia de acolo este foarte mică. Practic, este vorba de cinci cazuri dintr-un sat izolat. Vedem dacă acele cazuri sunt vechi sau noi. Lista cu cele trei localităţi a fost dată în baza unui singur indicator: numărul de cazuri la mia de locuitori. Însă noi avem o listă întreagă de indicatori pe care trebuie să îi coroborăm ca să putem face o analiză. Deocamdată nu e cazul carantinării”, a declarat prefectul Emanuel Soare, pentru Adevărul.

În ceea ce privește localitățile din Brașov, surse politice de la nivelul județului au dezvăluit presei locale că două dintre cele trei localități din județ la care premierul Ludovic Orban făcea referire sunt comunele Crizbav și Teliu. Potrivit jurnaliștilor publicației BizBrașov, cele două comune au, însă, comunități majore de romi, în general certate cu igiena și cu regulile de conviețuire socială.

De altfel, la Teliu, între o parte din locuitori și foțele de ordine au fost incidente violente în aprilie, când mai mulți jandarmi au fost atacați într-un cartier de romi, care nu au respectat măsura autoizolării.

Potrivit declarațiilor la Gândul Live de la acea vreme ale prefectului de Brașov, George Scripcaru, mulți localnici de etnie romă s-au întors în localitate din Marea Britanie și că, pe lângă aspectele infracționale, aceștia ridică probleme prin nerespectarea restricțiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Județe „fruntașe” pe în topul infecțiilor cu noul coronavirus

Județul Argeș este pe locul doi în ceea ce privește numărul de cazuri noi de COVID-19, cu 97 de infecții confirmate, conform informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, iar numărul total a ajuns la 2.176. În județul Brașov au fost confirmate 2.424 de infecții cu coronavirus, până marți.

Mai mult, conform celei mai recente analize săptămânale a Institulului de Sănătate Publică, pe baza datelor raportate până la 19 iulie, în Brașov s-au înregistrat 6,2% din totalul cazurilor confirmate, iar în Argeș, 5,5%. Cele două județe sunt și în Top 5 al deceselor cauzate de noul coronavirus de la debutul epidemiei, cu 4,9% în Brașov, respectiv 4,4%, în Argeș.

Potrivit raportului INSP, în săptămâna 13 – 19 iulie, 43.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Argeș, Brașov, Galați și Prahova, iar 42.6% din totalul deceselor au fost înregistrate in Argeș, Prahova, București, Galați și Timiș.

În județele Argeș, Brașov, Dâmbovița și Galați se înregistrează o rată de incidentă cumulată peste 100/100.000 locuitori, a anunțat INSP.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar