Beijingul a avertizat joi că se vede nevoit să ia măsuri după ce Statele Unite au cerut închiderea Consulatului Chinei la Houston, decizie despre care Ministerul chinez de Externe susține că „afectează grav” relațiile dintre cele două țări.
Avertismentul vine în contextul în care Statele Unite au acordat miercuri Chinei 72 de ore pentru a închide Consulatul, cu scopul de „a proteja proprietatea intelectuală și informațiile private ale americanilor”, această decizie reprezentând o nouă sursă de tensiuni între cele mai mari economii ale lumii, notează Reuters.
Senatorul republican Marco Rubio, președintele Comisiei pentru Informații din Senatul american, a descris Consulatul de la Houston ca fiind „punctul central al vastei rețele de spioni a Partidului Comunist Chinez în Statele Unite”.
Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a descris acuzațiile Statelor Unite ca fiind „o calomnie”.
„Ca răspuns la acțiunile deloc rezonabile ale Statelor Unite, China trebuie să vină cu un răspuns pentru a-și apăra drepturile legitime. Decizia SUA distruge legătura dintre poporul chinez și Statele Unite”, a spus oficialul, fără să facă referire la posibilele măsuri.
Cotidianul South China Morning Post, din Hong Kong, a informat că Beijingul ar putea decide să solicite închiderea Consulatului Statelor Unite din orașul Chengdu, în timp ce o sursă a declarat pentru Reuters că autoritățile chineze iau în considerare închiderea Consulatului american din Wuhan, care oricum este închis în acest moment, după ce Washingtonul și-a retras personalul de acolo după apariția primelor focare de COVID-19 în acest oraș.
Hu Xijin, editor al publicației de stat Global Times, a scris, în cadrul unui editorial, că închiderea Consulatului SUA de la Wuhan nu ar fi suficientă.
El a sugerat că închiderea Consulatului de la Hong Kong ar fi mai potrivită, întrucât „este extrem de evident că acest Consulat este un centru de spionaj”.
„Chiar dacă nu va fi închis, ar putea fi decisă o reducere a personalului, la o sută sau două sute de angajați. Asta ar provoca suferință la Washington”, a scris jurnalistul.
Relațiile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat puternic în ultima perioadă, din cauza unor teme precum pandemia de COVID-19, implicarea Huawei în extinderea rețelelor 5G, situația din Hong Kong sau pretențiile Beijingului asupra Mării Chinei de Sud.
Între timp, Biroul Federal de Investigații (FBI) a anunțat că un cercetător chinez acuzat că și-ar fi falsificat viza de acces în Statele Unite se află în acest moment în incinta Consulatului Chinei la San Francisco, fiind protejat de oficialii chinezi.