Organizația Mondială a Sănătății a raportat vineri o creștere record a cazurilor globale de coronavirus, cu 284.196 în 24 de ore, Statele Unite și Brazilia reprezentând aproape jumătate din total.
Decesele din Covid-19 au crescut cu 9.753, cea mai mare creștere de o zi de la un nivel record de 9.797 de decese la 30 aprilie.
Recordul anterior al OMS pentru cazuri noi a fost de 259.848 pe 18 iulie.
OMS a raportat 69.641 de cazuri noi în Statele Unite, 67.860 în Brazilia, 49.310 în India și 13.104 în Africa de Sud. Cele mai mari creșteri ale deceselor noi au fost 3.876 în Peru, 1.284 în Brazilia, 1.074 în Statele Unite, 790 în Mexic și 740 în India.
Peru a revizuit recent datele lui Covid-19 și într-o singură zi a crescut numărul total de decese cu 3.000, la un total de peste 17.000 de victime.
India, pe 17 iulie, a devenit a treia țară din lume care a înregistrat peste 1 milion de cazuri de nou coronavirus, în spatele numai Statele Unite și Brazilia. Epidemiologii spun că India este încă probabil luni de la atingerea apogeului său.
Cazurile din Brazilia au trecut de 2 milioane pe 16 iulie, dublându-se în mai puțin de o lună, deoarece țara adaugă aproape 40.000 de cazuri noi pe zi. Un grup de răspunsuri ale statului și orașelor a ținut slab în Brazilia, în absența unei politici strâns coordonate din partea guvernului federal.
Statele Unite, care conduc lumea cu peste 4 milioane de cazuri, au încercat, de asemenea, să reducă focarul la nivel de stat și local, cu doar un succes limitat.
OMS și-a exprimat îngrijorarea pentru reapariția cazurilor de coronavirus pe continentul european, spunând că țările ar trebui să impună restricții mai stricte, dacă este necesar.
Numărul de infecții în Europa a trecut joi cu trei milioane, o cincime din cazurile lumii. Rămâne cel mai puternic continent lovit în privința deceselor.
În Franța, premierul Jean Castex a anunțat teste la fața locului pentru călătorii care vizitează 16 țări cu risc ridicat, inclusiv Statele Unite. Testele vor fi destinate doar cetățenilor francezi și rezidenților, întrucât Franța nu a reluat încă călătoriile generale din și din aceste țări.
Noile măsuri vin pe fondul semnelor că rata infecției se accelerează din nou în Franța, cu mai mult de două luni, până la ieșirea treptată a țării de la blocarea.
Vineri, ministerul Sănătății a declarat că numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.130 în 24 de ore. A fost a doua zi consecutivă când noile cazuri au depășit 1.000.
Ministerul, într-o declarație, a declarat că cifrele au arătat necesitatea ca oamenii să nu se relaxeze in timp ce virusul continuă să circule.
„Am anulat o mare parte din progresele realizate în primele săptămâni de la ieșirea din blocare”, a declarat ministerul, citând rapoarte că unele persoane care au testat pozitiv pentru virus nu reușesc să se auto-izoleze.