Climatologul Roxana Bojariu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre ce temperaturi vom avea în luna august și cum vom încheia, din punct de vedere climatic, sfârșitul lunii iulie.
„41 de grade, dar oricum luna iulie ar trebui să fie luna lui Cuptor. E adevărat însă că instabilitățile vor fi prezente spre sfârșitul săptămânii din nou și se pare că această vară stă sub semnul instabilității.
Numărul de zile senine e cel mai mare în această lună față de alte luni. Recordul absolut al temperaturii maxime a fost atins într-o zi de august, 1951, de 44,5 grade Celsius.
Climatic vorbind ne putem aștepta la o lună mai liniștită decât celelalte, totuși statistica ne dă o imagine sintetică, medie, nu trebuie să neglijăm că pe intervale scurte de timp fluctuațiile pot să fie destul de departe de această fluctuație medie.
Vor fi și precipitații, în funcție de zonele la care ne referim. Dar dacă ne uităm la tabloul climatic, august are precipitații mai puține decât iulie și iunie, pentru că și numărul de zile senine este mult mai mare, fără nori, mai multe zile la rând.
Există legături în sistemul climatic și ce se întâmplă în Arctica este fără precedent. Efectul încălzirii puternice în zona arctică se face simțit la nivelul întregii emisfere într-un mod foarte complex.
Clima așa cum a fost configurată până acum a însemnat un echilibru, care s-a așezat în aceste zone ale globului. Zona arctică se încălzește de două ori mai mult decât media globală. Se modifică și tipurile de vreme, inclusiv la latitudinile medii, într-un mod foarte complex, încă în studiu, avem de a face cu o exarcerbare a fenomenelor extreme, care vin în legătură cu perturbația din Arctica.
Când și unde se pot produce astfel de fenomene extreme e foarte greu de anticipat. Toți ascultătorii trebuie să privească toate actualizările pe intervale mai scurte de timp, care vin cu precizări mult mai clare”, a declarat Roxana Bojariu la GÂNDUL LIVE.