România a pierdut procesul cu OMV, decizia fiind luată de Tribunalul Arbitral de la Paris pe 9 iulie. Astfel, Ministerul Mediului trebuie să plătească 287 de milioane de lei, plus dobânzi, companiei austriece.
Suma pe care România trebuie să o plătească reprezintă contravaloarea lucrărilor de mediu (închideri de sonde și decontaminare a unor situri poluate de la Arpechim, Doljchim și Petrobrazi) realizate de OMV după achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la fosta companie de stat Petrom, potrivit raportului financiar făcut public de OMV Petrom miercuri.
OMV a început procesul de arbitraj în 2017 după ce Ministerul Mediului nu a recunoscut aceste costuri. Decizia luată de Tribunalului Arbitral de la Paris este una definitivă.
„În dată de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală în arbitrajul inițiat de OMV Aktiengesellschaft (OMV AG) la Camera Internațională de Comerț de la Paris (”ICC”) împotriva Ministerului Mediului din România, cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de către Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului. Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape întreagă suma solicitată inițial) și dobânda aferentă. Impactul deciziei este reflectat în rezultatele pentru T2/20 și se referă în principal la recunoașterea unui venit din dobânzi în rezultatul financiar net”, se arată în raportul financiar al OMV Petrom.
De asemenea, în 2017 OMV preciza că suma de aproximativ 2,46 miliarde de lei (aproximativ 542 de milioane de euro) din situațiile financiare reprezintă „valoarea estimată prezentă a întregii creanțe asupra statului român (inclusiv cererile nerambursate încă)”. Această valoare include și lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie și care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în anul 2034. „Rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului român progresiv, pe măsură ce lucrările vor fi finalizate”, precizează Grupul OMV.