SUA susține că Vaticanul este ținta hackerilor chinezi din cauza unui acord care vizează normalizarea numirii episcopilor

SUA susține că Vaticanul este ținta hackerilor chinezi din cauza unui acord care vizează normalizarea numirii episcopilor
Publicat: 30/07/2020, 08:50
Actualizat: 02/10/2020, 12:45

Vaticanul și Eparhia Catolică din Hong Kong au fost țintele presupusilor hackeri chinezi susținuți de stat înaintea discuțiilor privind reînnoirea unui acord de reper din 2018 care a ajutat la relaxarea relațiilor diplomatice dintre Vatican și China, potrivit unui grup de monitorizare. 

Pretinsele atacuri ale unui grup numit RedDelta au început în luna mai din cauza discuțiilor din septembrie pentru reînnoirea unui acord provizoriu cu privire la numirile de episcopi, potrivit unui raport emis marți de ”Viitorul înregistrat” din SUA, care urmărește atacurile cibernetice susținute de stat. Atacurile au fost raportate pentru prima dată de New York Times.

Vaticanul nu a avut niciun comentariu imediat. Ministerul chinez de Externe a negat orice implicare, numind raportul „speculații nefondate”.

Vizarea misiunii de studiu din Hong Kong și a eparhiei sale catolice ar putea, de asemenea, „să ofere o sursă de informații valoroasă atât pentru monitorizarea relațiilor diecezei cu Vaticanul, cât și pentru poziția sa asupra mișcării pro-democrație din Hong Kong, în mijlocul unor proteste larg răspândite. ”

Obiectivul principal al spionajului cibernetic este cunoașterea poziției Sfântului Scaun

„Suspecția de intruziune în Vatican ar oferi RedDelta o perspectivă asupra poziției de negociere a Sfântului Scaun înainte de reînnoirea acordului din septembrie 2020”, se arată în raport. De asemenea, ar putea oferi „„ informații valoroase ”despre poziția entităților catolice cu sediul în Hong Kong cu privire la mișcarea pro-democrație.

Acord între Sfântul Scaun și China cu privire la nominalizările episcopilor

În septembrie 2018 a fost semnat un acord de reper provizoriu Vatican-China, punctul culminant al eforturilor depuse de Papa Francisc și de predecesorii săi, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea, care vizează normalizarea numirii episcopilor și aducerea întregii Biserici Catolice din China în comuniunea cu Roma.

Dar unii dintre credincioșii din subteran din China au rezerve profunde în legătură cu acordul, văzându-l ca fiind o vânzare către guvernul comunist și o trădare a loialității lor îndelungate față de papă.

În timp ce detaliile acordului rămân secrete, se consideră că Papa are ultimul cuvânt cu privire la candidații episcopi prezentați de Beijing. În fața nominalizării candidatului, se înțelege că discuțiile informale se desfășoară între cele două părți, așa cum s-a întâmplat și în timpul ultimelor decenii.

Într-un interviu recent cu un program de televiziune italian, negociatorul principal al Vaticanului, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a confirmat că Sfântul Scaun „vrea să continue cu acest pas, vrea să meargă înainte”.

Pretinsele acțiuni ale Chinei ar părea să se potrivească cu programul de la hacking al dispozitivelor de comunicații ale guvernelor, întreprinderilor, organizațiilor de caritate și persoanelor din întreaga lume din Beijing în ultimii ani. China a negat în mod constant – și de obicei vehement – toate acuzațiile de hacking informatic, dar investigațiile efectuate de experți în date și jurnaliști continuă să prezinte dovezi ale programelor de la Beijing.

Este pentru prima dată când Vaticanul a fost identificat ca o țintă a hackerilor chinezi.

Se estimează că 12 milioane de catolici din China sunt împărțiți între cei aparținând Asociației Patriotice Catolice, susținută de guvern și o biserică subterană fidelă papei.

SUA acuză China de atacuri cibernetice asupra propriei națiuni

China neagă angajarea lor într-un program sponsorizat de stat pentru a fura secrete comerciale sau informații guvernamentale sensibile pe internet și spune că este printre cele mai mari victime ale atacurilor de hacking. SUA contestă asta și spune că a depistat intruziuni cibernetice a armatei chineze. La începutul acestei luni, Washingtonul a condamnat doi cetățeni chinezi pentru că ar fi lansat atacuri de hacking împotriva companiilor din SUA și din alte țări.

De asemenea, Departamentul de Justiție a declarat că hackerii care lucrează cu guvernul chinez au vizat firmele care dezvoltă vaccinuri pentru coronavirus. China spune că Washingtonul nu a furnizat nicio informație pentru a susține taxele.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!