Adriana Pistol, epidemiolog şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că românii nu se testează în număr mare deoarece sunt îngrijorați de creșterea cazurilor de COVID-19, ci ca „să plece în vacanțe în Grecia”. Cât privește purtarea măștilor în spațiile exterioare, preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, spune că aceasta este, cu siguranță, o soluție, pentru zonele aglomerate, cum ar fi, de pildă, piețele.
Reporter: Doamna doctor, obligativitatea purtării măștii în spațiile exterioare, este o soluție?
Adriana Pistol: Cu siguranță este o soluție în zonele aglomerate, așa cum sunt piețele. Eu și în parc am purtat masca. E o soluție oportună, de piețe nici nu mai zic…obligatoriu. Nu ai cum să păstrezi distanța.
Reporter: Ieri un număr de 526 de persoane au fost retestate si au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, vorbim de un proces care poate fi failibil din moment ce se retestează?
Adriana Pistol: Se retestează pentru că o persoană care e confirmată, conform unui ordin de Ministru 555, cu modificările și completările ulterioare, reface testul în vederea externării. Asta pentru a vedea dacă după externare poate circula liber sau trebuie să mai stea în izolare până la 14 zile.
Reporter: A crescut numărul cazurilor, însă numărul testelor diferă. Astăzi avem 1.356 de cazuri noi din 23.346. Luni am avut spre exemplu, 1.104 cazuri la doar 7.653. E o greșeală, o eroare?
Adriana Pistol: Nu este nicio greșeală. Este o întâmplare. Asta pentru că, în weekend, s-au lucrat ture mai puțin și atunci i-au selectat pe cei care aveau mare nevoie să primească rezultatul: simptomatici, internații. Șansa să-i găsești pozitivi crește.
Reporter: A crescut și numărul de teste la cerere. S-a accentuat frica în rândul românilor?
Adriana Pistol: A crescut pentru că oamenii vor să plece în Grecia. Nu s-a accentuat nimic, se testează pentru vacanțe. Din 23.000 – 9.000 sunt la cerere. Noi suntem tot la 12-13.000 teste.
Reporter: Ne așteptăm la un vârf al epidemiei în toamnă?
Adriana Pistol: S-a renunțat la distanțare și asta a condus către focare. Toată lumea așteaptă din toamnă o creștere și asta vine din relaxarea exagerată și din fakenews-uri. Creșterea din prezent vine din urma relaxării exagerate, a nerespectării regulilor.E normal ca viața să se reia, ca economia să funcționeze, numai că avem ceva de făcut. Dacă nu facem suficient de conștiincios acest lucru era firesc să se înceapă să se vadă.
Reporter: Și avem o soluție? Exemplu pe litoral cu plajale pline. Acolo ce facem? Luăm în calcul închiderea plajelor?
Adriana Pistol: Până acum s-a spus comunicarea și comunicarea. Până acum toată lumea vorbește despre asta la toate televiziunile și ziarele. Eu ca cetățean nu pot să-mi asum poporul din care fac parte. Ca medic, le spui tuturor, nu vă jucați cu focul. Trebuie respectate măsurile. Oamenii asta trebuie să înțeleagă, nu-i poate minți o lume întreagă. Nu e ceva ce se întâmplă numai la noi. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boala respectivă, trebuie să crezi în existența ei și în ceea ce vezi. E suficient să vezi câți oameni mor în lumea asta. Nu ai cum să ignori, mor sute, mii de oameni. Aglomerația de la mare duce la focare. Dacă mergi pe stradă și vezi aglomerație, pune mască. Dacă e aglomerație pe plajă, încerc să mă trag cu cearceaful mai departe. Nu sunt lucruri foarte greu de îndeplinit. Din punct de vedere epidemiologic închiderea plajelor e o soluție, există însă și rațiuni economice și rațiune sociale. Nu putem pedepsi trei sferturi din populație pentru că un sfert nu vrea să respecte, nu e cinstit. Numai prin conștientizare se poate realiza ceva.