Un locuitor din Ucraina, care fusese diagnosticat de două ori cu COVID-19, a fost confirmat pentru a treia oară pozitiv cu infecția cu noul coronavirus, a anunţat serviciul de presă al administraţiei regionale Ternopil.
„Există un pacient care s-a infectat cu coronavirus pentru a treia oară. Trebuie să înţelegem că infectarea cu coronavirus nu ne protejează de o nouă reinfectare”, a declarat Vladimir Bogaciuk, şefului Direcţiei regionale de Sănătate, potrivit serviciului de presă al administraţiei regionale Ternopil, citat de Adevărul.
Vladimir Bogaciuk a atras atenția, printr-o postare pe Facebook, că, din cauza situației epidemiologice care se deteriorează, este prea devreme pentru a slăbi măsurile de carantină și a subliniat importanța respectării măsurilor anti-epidemice, în special a regimului de purtare a măștilor de protecție și a distanței sociale.
În Ucraina au fost înregistrate 68.794 de cazuri de infectare cu coronavirus, din care 37.394 s-au vindecat, iar 1.673 au decedat. În prezent, numărul persoanelor infectate se ridică la 19.727 de cazuri, potrivit sursei citate.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB), cu date valabile din 30 iulie, în Ucraina sunt 153,65 de cazuri și 3,75 decese la 100.000 de locuitori.
Până vineri, 31 august, în Ucraina sunt în vigoare măsuri de carantină adaptivă, potrivit MAE. În funcție de situația epidemiologică existentă, pe teritoriul regiunilor cu o creștere semnificativă a COVID-19 pot fi introduse măsuri suplimentare de carantină.
În luna mai, specialiști Organizației Mondiale a Sănătății arătau că persoanele care s-au vindecat în urma infecției cu COVID-19 au anticorpi împotriva virusului, după cum arată majoritatea studiilor. OMS a continuat însă să examineze dovezile cu privire la răspunsurile anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2 și experții OMS atrag atenția că unele dintre aceste persoane au niveluri foarte mici de anticorpi de neutralizare în sânge, sugerând că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare.
Recent, după ce în mai multe în mai multe state din Europa și din întreaga lume au fost raportate zeci reinfectări cu noul coronavirus, experții au explicat că reinfectarea „este posibilă, dar improbabilă”. Specialiștii susțin că mult mai probabilă este boala cu evoluție îndelungată, iar simptomele pot apăreala câteva săptămâni sau chiar luni de la infectare.