Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV)

Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV)
Amenzi usturătoare pentru persoanele care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV). Foto: Gândul/Alexandra Pandrea
Publicat: 31/07/2020, 13:36
Actualizat: 31/07/2020, 13:39

Amenzile pentru cei care parchează fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu handicap au crescut de la 1.000 si 2.000 de lei până la 10.000, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Erika Garnier, responsabil pentru serviciile dedicate persoanelor care folosesc scaune rulante din cadrul Fundația Motivation România, a povestit pentru GÂNDUL.RO,  cât de dificil este pentru o persoană cu handicap să găsească un loc de parcare într-un oraș, așa cum este Bucureștiul. De altfel, aceasta trage un semnal de alarmă și spune că oamenii au nevoie să înțeleagă că locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități nu sunt un privilegiu sau un avantaj, ci o necesitate.

În spațiile de parcare organizate, legea impune adaptarea și semnalizarea prin semn internațional a cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri. Chiar și atunci când prevederea legată de marcarea acestor locuri este aplicată, spațiile de parcara dedicate sunt adesea ocupate abuziv de persoane care nu au nicio dizabilitate. Din experiența mea, în București și în Ploiești, unde îmi petrec cel mai mult timp, e încă foarte greu să găsești un loc liber, iar asta generează multe frustrări și dificultăți pentru mine, care folosesc un scaun rulant. Am nevoie de un loc de parcare mai lat, ca să pot deschide portiera suficient cât să îmi dau jos din mașină scaunul rulant, să-l poziționez astfel încât să mă mut în el în siguranță, să mă pot deplasa de la și către mașină. Faptul că locul de parcare este mai aproape de intrarea în clădire mă ajută să mă deplasez în siguranță și scade riscul de a fi accidentată de o altă mașină care dă cu spatele și al cărei șofer poate nu mă vede, fiind așezată într-un scaun rulant.

„Educația e cheia

Erika Garnier crede că, și în acest caz, cheia problemei este educația, însă mărirea amenzilor „poate fi eficientă în măsura în care se face cu adevărat monitorizarea/supravegherea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități”.

Atunci când reușesc să interacționez cu unii șoferi care parchează abuziv și îi rog să mute mașina, oamenii găsesc tot felul de scuze – de la „clasicele” – „nu stau decât 5 minute”, „oricum mai sunt și alte locuri libere”, „nu am observat” sau „mă grăbeam”, până la unele care te lasă fără cuvinte, pur și simplu – „nu am o dizabilitate, dar sunt cu cățelul” sau „nu am dizabilitate, dar am ceva de cărat”. De aceea, eu (încă mai) cred într-o abordare bazată pe educație, pe informarea oamenilor fără dizabilități și conștientizarea de către ei a importanței caracteristicilor locurilor de parcare dedicate. Oamenii au nevoie să înțeleagă că locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități nu sunt un privilegiu sau un avantaj, ci o necesitate: sunt acolo pentru a asigura participarea și accesul în siguranță și în condiții de egalitate pentru această categorie de persoane.  La urma urmei, dincolo de a fi persoane cu dizabilități, suntem, pur și simplu, oameni și avem nevoie să ajungem în locuri în care merge toată lumea: la cumpărături, într-un spațiu de cazare, la un restaurant, să plătim taxe, să ne întâlnim cu un prieten etc. Poate că pentru cei care se lasă mai greu convinși de mesajele și explicațiile noastre legate de necesitatea acestor locuri de parcare, amenda poate fi o soluție.

Erika Garnier

Amenzi până la 10.000 lei pentru șoferi

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română începând din 22 iulie 2020 “conform Legii nr. 145 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Ce hoteluri oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul?
×