Economia franceză s-a contractat cu 13,8% în al doilea trimestru al anului 2020, în contextul în care consumul, investițiile și comerțul s-au prăbușit în perioada restricțiilor impuse pentru a controla pandemia de COVID-19, arată datele statistice preliminare date publicității vineri.
Scăderea celei de-a doua economii a Zonei Euro a fost mai mică decât cea raportată de Germania, care a anunțat o contractare a PIB cu 10,1% raportată de Germania. În Germania, autoritățile au reușit să țină mai bine sub control rata infectărilor, cu toate că nu au impus restricții atât de stricte ca în Franța, notează site-ul agenției de presă Reuters.
Restricțiile impuse de autoritățile franceze au fost aplicate cu strictețe până pe 11 mai, magazinele neesențiale fiind închise. Aceste măsuri au fost treptat ridicate pe parcursul celui de-al doilea trimestru, cafenelele și restaurantele redeschizându-se abia pe 2 iunie.
Cu toate acestea, scăderea economiei a fost mai mică decât nivelul de 17% prognozat la începutul acestei luni de către biroul național de statistică, INSEE, dar și decât nivelul de 15,3% estimat de analiștii chestionați de Reuters.
INSEE a anunțat, la începutul acestui an, că se așteaptă ca economia să își revină și să crească cu 19% în trimestrul al treilea și cu încă 3% în trimestrul al patrulea, în contextul în care activitățile economice sunt cu 1% până la 6% sub nivelurile anterioare crizei.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat în martie că nicio companie franceză, indiferent de dimensiunea sa, nu va avea voie să se prăbușească din cauza pandemiei. Guvernul a anunțat la acea vreme că va aloca sume considerabile pentru a se asigura că economia își va reveni în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.
Cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro a scăzut cu 5,3% în primele trei luni ale anului față de trimestrul precedent.
Economia înregistrase deja un minus de 0,1% în al patrulea trimestru din 2019, după o serie de greve declanșate în urma reformei pensiilor, ceea ce înseamnă că Franța intrase dejea în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de contracție.