Alegeri locale 2012 – Iași: Gheorghe Nichita candidează pentru USL și câștigă al treilea mandat de primar cu un scor zdrobitor/ Cum i-au scurtat mandatul scandalurile de corupție

Alegeri locale 2012 - Iași: Gheorghe Nichita candidează pentru USL și câștigă al treilea mandat de primar cu un scor zdrobitor/ Cum i-au scurtat mandatul scandalurile de corupție
Gheorghe Nichita a câștigat al treilea mandat de primar al Municipiului Iași în 2012/ MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/09/2020, 16:00

Uniunea Social Liberală a câștigat la Iași alegerile locale din 2012 cu un scor zdrobitor. Primarul Gheorghe Nichita, candidatul USL la Primăria Municipiului Iași, a fost reales pentru al treilea mandat mandat cu peste 60% dintre voturile ieșenilor. Însă acesta a fost și cel mai scurt mandat al său: Nichita a fost suspendat n 2015 în urma unui scandal de corupție. Dar, în 2012, victoria USL la Iași era deplină: câștigase 19 din cele 27 de mandate de consilier local, PDL şi PP-DD obţinând 5, respectiv 3 mandate. 

Primarul Gheorghe Nichita, candidatul USL la Primăria Municipiului Iași, a fost reales pentru un nou mandat de primar în 2012, cu votul a 70.463 de ieșeni, reprezentând un procent de 60%.

Gheorghe Nichita a câștigat astfel în 2012 cel de-al treilea mandat de primar, după opt ani la conducerea administrației locale a Iașiului, după ce mai întâi a fost interimar, ca ur­mare a plecării lui Con­stantin Simirad ca amba­sador în Cuba.

Rezultatele au plasat Uniunea Social Liberală pe poziția majoritară în  Consiliul Local, fiind votată de către 67.251 ieșeni (57,6%), ceea ce le-a adus acestora un număr total de 19 mandate din totalul de 27 din Consiliul Local, scrie presa locală.

Rezultate finale la alegerile locale din 10 iunie, pentru Primăria și Consiliul Local Iași

Candidaţii pentru funcţia de primar au obținut următoarele rezultate: Gheorghe Nichita (USL): 60% – 70.463 voturi, Tudor Ciuhodaru (Alianța pentru Iași): 14,3% – 16.972 voturi, Daniel Oajdea (PP-DD): 12,3% – 14.625 voturi, Nicușor Păduraru (PDL): 9,95% – 11.787 voturi

După alegeri, configurația în Consiliul Local Iaşi era următoarea: Uniunea Social – Liberală: 57,6% – 67.251 voturi, Partidul Democrat-Liberal: 14,5% – 17.017 voturi, Partidul Poporului Dan Diaconescu: 9,9% – 11.559 voturi, Alianța Pentru Iași: 7,6% – 8,919 voturi

Astfel, mandatele s-au distribuit astfel: USL (19), PDL (5) și PPDD (3). Alianţa pentru Iaşi a obţinut doar 7,6% din voturi, nedepășind pragul legal de 8% prevăzut pentru alianţele politice.

La Consiliul Județean Iași, configurația mandatelor de consilier au fost distribuite astfel:
cu un rezultat în alegeri de 69,5% Uniunea Social-Liberală a obținut 25 de mandate, PDL a obținut 7 mandate cu 19,4% , iar Partidul Poporului – Dan Diaconescu (11,1% ) – 4 mandate.

Poziția primarului Gheorghe Nichita a început însă să se erodeze rapid, edilul fiind vizat de mai multe scandaluri de corupție.

Suspendat în 2015 din funcția de primar după ce procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită

Gheorghe Nichita a fost reținut, în octombrie 2015, după ce a fost suspendat din funcția de primar, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupție . Nichita este acuzat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 milioane lei atribuit grupului de firme UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux, dar și cazare în China.
Edilul suspendat este acuzat de luare de mită, iar Urdăreanu, alături de vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, și de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mită.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat vineri, 31 iulie 2020, pentru 5 august, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul în care Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, este acuzat că a primit mită de la patronul companiei UTI, Tiberiu Urdăreanu.

Dosarul se află în faza de apel, după ce în noiembrie 2017, la prima instanţă – Tribunalul Bucureşti, Gheorghe Nichita a fost condamnat de 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

Instanţa a dispus atunci confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi efectiv ca mită de fostul primar.

Fostul edil a devenit „celebru” în presa de scandal după ce a fost cercetat într-un dosar de hărţuire sexuală şi ameninţare

Cauza se află pe rolul Parchetului General şi a fost înregistrată ca urmare a unei plângeri înaintate, în vara anului 2015, de fosta a amantă a lui Nichita, Adina Kramer, fostă Samson.

În plângerea sa depusă acum patru ani, Kramer spunea că „având în vedere ascendentul profesional” pe care fostul primar îl avea asupra ei, a „consimţit să întreţină relaţii de natură amoroasă”, crezând că astfel Nichita nu va mai exercita presiuni asupra sa.

Samson mai spune că a fost intimidată şi umilită „în scopul oferirii afecţiunii şi a unor beneficii de natură carnală”. Aventura extraconjugală dintre Nichita şi Adina Kramer, fostă Samson, a stat la baza unui dosar penal instrumentat de DNA, în care fostul edil a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de abuz în serviciu.

Nichita este acuzat că s-ar fi folosit de Poliţia Locală din Iaşi, prin intermediul şefilor acestei structuri, pentru a o urmări pe Adina Samson, în perioada în care aceasta era subordonata lui Nichita. Fostul edil mai este judecat într-un alt dosar, de Curtea de Apel Bucureşti, după ce în primă instanţă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?