”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Un elev de liceu din Medgidia a fost premiat de NASA și s-a calificat în finala Olimpiadei Geniilor, care este organizată de Oswego State University din New York, la care participă numai 30 de tineri supradotați din întreaga lume.
Este vorba despre Theodor Florentin Furtună, care, anul trecut, când era elev în clasa XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia, a realizat un eseu în care a explicat cum vede organizarea unei staţii orbitale în Cosmos l-a trimis la NASA pentru a participa la concursul Ames Space Settlement.
Lucrarea românului, intitulată „Nova Civitas Solis” a primit premiul al II-lea, la categoria Eseu Literar. Elevul din Medgidia prezentase un proiect de organizare statală a unei staţii orbitale.
Dar premiul primit de la NASA nu reprezintă singura performanță deosebită, obținută pe plan internațional, de Theodor Florentin Furtună.
Acesta a participat şi la Genius Olympiad (Olimpiada Geniilor) organizată de Oswego State University of New York, unde s-a calificat în finala Categoriei Business Plan.
Trebuie spus că Theodor a ajuns în finală alături de alți 30 de adolescenți selectaţi pe sprânceană, din întreaga lume.
Elevul român a ajuns în finală după ce a concurat cu un plan original de afaceri intitulat „Stay Wild” (Rămâi sălbatic), prin care să fie salvate parcurile naţionale din România.
În urma acestor rezultate, Theodor Florentin Furtună a fost invitat la International Space Development Conference, organizată de NASA şi National Space Society, în Arlington, Virginia, precum şi la finala Olimpiadei Geniilor.
Mai mult, calificarea în finala Olimpiadei Geniilor i-a asigurat adolescentului Furtună și o vizită de studiu la marile universităţi americane: Harvard, MIT, Yale, Brown, Columbia and Princeton.