Rafila a luat „pulsul” DSP-urilor: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale / Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral

Rafila a luat „pulsul” DSP-urilor: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale / Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral
Alexandru Rafila: „Mă aștept ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri de COVID-19 în spitale și foarte multe decese!”
Publicat: 03/08/2020, 06:58

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, consideră că direcțiile de sănătate publică „nu pot să gestioneze la timp situația” generată de cazurile de Covid-19.

„Aveți dreptate. Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare.

DSP-urile nu au capacitate

E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate. Probabil că realocarea de resurse umane din alte județe care nu sunt afectate – și sunt suficiente pe teritoriul României – sau sunt afectate foarte puțin, în cele opt județe care au probleme este o soluție care poate fi aplicabilă, alături de voluntariat, alte forme de participare, dar să știți că nu numai numărul persoanelor detașate este important, ci calitatea pregătirii lor profesionale și posibilitatea de a face efectiv treabă pe teren”, a declarat Rafila, în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mânăstire la B1TV.

Rafila: Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral

Profesorul Rafila a declarat, totodată, că, cu cât oamenii interacționează mai mult, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare.

„Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia. Pe de altă parte, cred că Guvernul trebuia să arate că ia niște măsuri, că nu putea să asiste, așa, impasibil la creșterea numărului de cazuri. Ați văzut că noi avem această creștere de vreo opt săptămâni, dacă am socotit eu bine.

După 1 iunie au început să crească cazurile și n-au fost foarte multe măsuri luate în această perioadă. Atunci cred că ei au încercat să găsească o soluție pentru zone mai aglomerate, unde s-a demonstrat că se transmite boala. Mă refer la zone aglomerate, gen faleze, unde oamenii se înghesuie într-un anumit interval orar și chiar se transmite boala. Cunosc multe persoane care au fost pe litoral, și s-au întors infectate de pe litoral. Probabil că și chestiunea legată de programul teraselor a urmat aceeași logică. În afară de aceste două măsuri – că până la urmă discutăm de două măsuri, mască în aer liber acolo unde este aglomerat și reducerea programului teraselor, cred că în unele regiuni, eu așa am sesizat, că nu este generală măsura, ci în anumite locuri, și depinde de autoritatea locală dacă aplică sau nu aplică această măsură – probabil că trebuie să avem o discuție și despre capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica cât mai rapid persoanele infectate, contacții acestora și să poată să realizeze izolarea lor încât boala să nu se extindă”, a declarat Alexandru Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×