Șeful secției ATI a Spitalul Militar Central: „Războiul încă nu s-a încheiat”. Mărturii din secția de terapie intensivă de la ROL 2 – VIDEO

Publicat: 03/08/2020, 16:32

Aproape 80 de pacienți cu forme severe-critice ale bolii au ajuns pe paturile Secției ATI a Spitalului Militar ROL 2, iar pe 17 dintre ei medicii nu i-au putut salva în lupta cu noul coronavirus. Citind într-o notă statistică, este vorba de o mortalitate de 21,5%, în timp ce indicatorul în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, iar în Germania, de 53%, explică șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, într-un interviu privind activitatea echipelor detașate și dotările unității din nordul Capitalei.

La o zi de la reluarea internărilor la Spitalul Militar Rol 2, șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci, a detaliat, într-un interviu realizat și transmis de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, care sunt dotările unității din nordul Capitalei, instalată pentru a suplimenta eforturile în lupta cu noului coronavirus.

Potrivit col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci, secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 are aproximativ o treime din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Medicul primar ATI a detaliat eforturile echipelor detașate la unitatea de la „Ana Aslan” și a subliniat că „pentru că războiul încă nu s-a încheiat”, angajarea de resurse umane calificate care să asigure calitatea și continuitatea actului medical în România trebuie să fie o prioritate.

Aparat de ventilație mecanică avansată pentru fiecare pat ATI

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci este medic primar ATI, doctor în științe medicale cu competențe în ventilație mecanică non-invazivă și masterat în Management sanitar.

Reporter: Pentru început dle doctor, vă rugăm ne dați câteva informații despre organizarea și capacitatea secției ATI ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Secția ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan și a fost reconfigurată și renovată conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive.

Secția este deservită de personal specializat ATI organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), precum și din patru medici rezidenți. Această organizare permite rotația și recuperarea personalului, precum și asigurarea continuității activității în SUUMC.

Cum se desfășoară activitatea în această secție?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2.

În consecință, avem de-a face cu pacienți care necesită colaborare multidisciplinară și abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-iști, chirurgi generaliști, pneumologi, gastroenterologi și, nu în ultimul rând, specialiști în radiologie și imagistică medicală.

Care au fost cele mai complicate cazuri tratate aici?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Marea majoritate a pacienților internați în secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 și ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficiență respiratorie. Aproape toți pacienții internați în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre și proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică și terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică și terapeutică, tehnici de dializă renală etc. iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanță, aparatură pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central.

De asemenea, precizăm faptul că au fost cazuri în care pacienții au fost transferați, în regim de urgență, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenției chirurgicale salvatoare, ulterior aceștia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical și supraveghere postoperatorie.

Ne puteți oferi și câteva date statistice ale activității în secția ATI ROL 2?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: În ceea ce privește statistica activității secției ATI ROL 2, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, putem pune la dispoziție următoarele cifre care arată indicatorii de performanță medicală, indicatori analizați comparativ cu cei raportați de secțiile de profil din întreaga lume: 79 pacienți cu forme severe – critice, cu o rată a mortalității de 21,5% (17 decese). Rata mortalității în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, în Germania 53%.

Toți pacienții au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă  (8 pacienți), terapie intensivă de suport pentru difuncții multiple de organe (ventilație mecanică – 52 de pacienți, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienți traheostomizați), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii).

Ce ne puteți spune despre personalul medical implicat în tratarea pacienților?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Tot ceea ce v-am prezentat până acum s-a realizat cu o resursă umană dedicată, înalt calificată profesional, care și-a asumat misiunea de asigurare a continuității actului medical în cele două unități, respectiv pentru urgențele medicale non COVID-19, cât și pentru pacienții diagnosticați cu această maladie.

O preocupare a managementului a fost aceea de asigurare a unui grad maxim de protecție și confort a personalului medical implicat în tratarea pacienților, demers materializat prin asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru întreg personalul, asigurarea timpului necesar de odihnă, a salarizării corespunzătoare, precum și a programului de testare RT PCR, la ieșirea și intrarea în ture.

Pentru că războiul încă nu s-a încheiat și mai este ceva drum de parcurs până la identificarea unui vaccin sau a unui tratament salvator, opinăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, angajarea de resurse umane calificate care să asigure calitatea și continuitatea actului medical în România trebuie să fie o prioritate, mai ales în ceea ce privește asigurarea dreptului constituțional la sănătate a oricărui cetățean.

Medic rezident ATI la ROL 2: „Aș vrea ca lumea să înțeleagă gravitatea acestei situații”

15 pacienți sunt în prezent în secția de Terapie Intensivă a ROL 2, iar pentru a exemplifica gravitatea bolii, responsabilii MApN au realizat un material video introdus de unul dintre cadrele medicale detașate aici, lt. medic Claudia Costan, medic rezident ATI, Spitalul Militar ROL 2.

„Aș vrea ca lumea să înțeleagă gravitatea acestei situații, să repecte regulile de distanțare socială, regulile impuse de aurorități, cum ar fi spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, purtatul măștii în spațiile închise și să ia foarte în serios acest virus, pentru că virusul există”, a explicat lt. medic Claudia Costan.

„Aș vrea să le prezentăm puțin niște cazuri, poate vor conștientiza cât de gravă este situația și, după ce vor vedea imaginile, probabil nu-și vor dori să ajungă într-o secție de terapite intensivă”, a spus medicul rezident.

„Eu le spun la toți să se protejeze, dacă nu se protejează ce să le faci? Să se trateze, să se apere de boala asta, că nu e valabil așa, să stai nepăsător”, a explicat un pacient pe patul de spital.

„Foarte greu a fost pentru mine la anii ăștia, foarte greu pentru că nu am știut că am așa ceva. Nu am tușit absout deloc, cu respirația… aveam dureri de cap și mă ținea în zona pieptului”, a mărturisit și o pacientă, în vârstă de 64 de ani, ajunsă în stare critică la ROL 2, după ce a fost transferată din Călărași, apoi Oltenița, iar care acum are o stare ameliorată.

„Eu le-aș zice să creadă în această boală, dacă se poate să creadă în această boală și să fie atenți cu cine stă de vorbă. Eu o să stau în casă, să fiu sinceră, până trece toată pandemia, toată gripa asta. Asta îmi doresc, să nu mai am așa ceva”, a fost mesajul pacientei pentru cei care pun la îndoială existența viruslui.

Foto: Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci; Video: lt. medic Claudia Costan, medic rezident ATI, Spitalul Militar ROL 2 / Sursa foto și video: MApN; Editare video: Cezar Firicel, Gândul.ro

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Aproape jumătate dintre bărbații din Coreea de Sud sunt virgini, arată statisticile