Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că vor fi alocate mai multe fonduri Direcțiilor de Sănătate Publică iar șefii și funcționarii din cadrul acestor instituții vor primi sporuri mai mari în timpul stării de alertă.
Nelu Tătaru a anunțat că directorii de la Direcţiile de Sănătate Publică vor primi cu 40% mai mult la salariu în perioada stării de alertă iar funcționarii cu 30% mai mult. De asemenea, acesta a anunțat se fac detașări de personal medical din medicina școlară în contextul în care DSP-urile acuză o lipsă acută de personal medical.
Ordonanţa de urgenţă prevedă că aceste sporuri se acordă deoarece în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”.
Nelu Tătaru a anunțat că la Direcțiile de Sănătătate Publică locale a fost detașat personal medical după ce în cursul serii de vineri, în urma unui experiment, s-a constatat că DSP-ul răspunde la telefon cu foarte mare întârziere celor care au nevoie de îndrumări, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.
Ministrul Sănătății a explicat și faptul că din cauza lipsei de personal de până acum de la nivelul DSP-urilor, anchetele epidemiologice nu se puteau face exact așa cum ar trebui, iar focarele erau monitorizate foarte greu.
De asemenea, acesta a punctat despre experimentul de vineri seară, la care a fost martor șeful DSU Raed Arafat, că probabil tot lipsa de personal a fost cauza.
„Am auzit, am vorbit cu doctorul Arafat. Discuțiile sunt cam pentru toate DSP-urile. Lipsa de personal care exista în acel moment… Acel telefon pe care noi l-am indicat să fie pentru orice urgență, lipsa de personal explica și lipsa răspunsului la acel telefon.
Digi 24 a făcut un experiment vineri seara, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU): Jurnaliștii s-au pus în situația unui cetățean care are o problemă legată de Covid-19 și vrea să sune la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Doar că au fost cel puțin șase încercări, la trei numere de telefon puse la dispoziție de DSP București, și toate s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie cu vocea unui robot. Aproape de încheierea emisiunii, a răspuns cineva de la DSP București. „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.