Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că ritmul de transmitere al noului coronavirus s-a redus și, „dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere”.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat, într-o intervenție la Digi24, că datele statistice indică o scădere a numărului bazat de reproducere – care indică ritmul de transmitere al noului coronavirus – sub 1, ceea ce indică faptul că epidemia este pe o pantă descendentă.
„Pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere. Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere”, a declarat Emilian Popovici, la Digi24.
„Depinde ce vor face oamenii în continuare. Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a explicat la Digi24 Emilian Popovici.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a transmis constant în ultima perioadă avertismente populației să respecte măsurile de protecție – de la distanțarea socială, la igiena mâinilor, în caz contrar numărul infecțiilor va crește.
La finalul lunii iulie, Emilian Popovici a detaliat, la Gândul Live, cele două proiecții realizate, pe baza a două numere bazale de reproducere, respectiv transmisibilitatea infecției pentru data de 14 august: pentru 1,1 – număr bazal de reproducere a virusului: 836 de cazuri noi pe zi, iar la 1,2, de 2.629 de cazuri noi pe zi. Cifrele, potrivit lui Emilian Popovici, sunt similare cu cele din estimarea Guvernului, de 1.600 de cazuri noi, având reper un număr bazal de preproducere cuprins între 1,1 și 1,2.