Alegeri locale 2016: Cum a pierdut PNL șansa de a câștiga Primăria Constanța: atinge cel mai bun scor al său, dar nu detronează PSD. Primarul Decebal Făgădău (PSD) și Vergil Chițac (PNL) revin în „ringul” electoral în 2020

Alegeri locale 2016: Cum a pierdut PNL șansa de a câștiga Primăria Constanța: atinge cel mai bun scor al său, dar nu detronează PSD. Primarul Decebal Făgădău (PSD) și Vergil Chițac (PNL) revin în „ringul” electoral în 2020
Primarul în funcție al orașului Constanța, Decebal Făgădău (FOTO: Mediafax Foto / Adrian Boioglu)
Publicat: 02/09/2020, 16:30

La Constanța, PNL a pornit în cursa electorală cu avantaje competitive clare în raport cu PSD: orașul-port era deja suprasaturat de „dictatura” administrației Mazăre și dreapta avea toate șansele să câștige cu un program bine definit într-un oraș cu un puternic spirit antreprenorial. Liberalii l-au lansat în campanie pe contraamiralul (R) Vergil Chițac, un personaj politic cu un CV impecabil, a cărui carieră militară și universitară nu avea nicio fisură care ar fi putut fi speculată electoral. Contracandidatul său din partea PSD, Decebal Făgădău, primar interimar din 2015, după debarcarea lui Mazăre, avea „dezavantajul” asocierii cu structura de putere creată de fostul edil la Constanța. Surprinzător, a câștigat alegerile. Cum?

După numărătoarea voturilor, în iunie 2016, Decebal Făgădău (PSD)  a obținut 42% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale de BEJ. Vergil Chițac (PNL) a obținut 34%, cel mai bun scor electoral obținut de PNL la Primăria Constanța, dar departe de a fi o provocare pentru candidatul PSD. Ambii revin în 2020 în cursa electorală pentru Constanța. Și, după toate mesajele publice pe care le transmit, cu aceleași strategii. Va câștiga PNL la Constanța în 2020 cu o strategie care nu a dat rezultate acum patru ani?

Candidatul PNL pentru Primăria Constanța, Vergil Chițac

PNL și PSD au „împărțit” Constanța aproape la paritate de voturi

Cei doi competitori au însumat 76% din voturile Constanței, restul fiind „drenate” în principal  de PMP, prin Claudiu-Iorga Palaz (7% ), independentul George-Andrei Popescu  (4,3%), ALDE prin Christian Gigi-Chiru (3,7%).

Prezența la vot în municipiul Constanța a fost de puțin peste 40% din cele 268.944 persoane cu drept de vot înscrise pe listele permanente.

Scorul obținut de candidatul PNL la alegerile locale din 2016 (la o prezență extrem de mică la urne, de doar 40.36%), este cel mai mare realizat până acum de Partidul Național Liberal la Constanța, în alegerile pentru primăria municipiului, scria presa constănțeană la acel moment. 

În Consiliul Local Constanţa voturile au fost distribuite echilibrat: PSD – 13 mandate (37.897 voturi), PNL – 10 mandate (31.049 voturi), PMP – 3 mandate (8.468 voturi), George Andrei Popescu – 1 mandat (3.251 voturi).

La nivel județean, cele două partide au împărțit relativ egal mandatele de primar, după ce PNL și-a adjudecat 23 de primarii, în timp ce PSD a câștigat 22 de fotolii de primari.

Și la Consiliul Județean voturile au fost la paritate pentru PSD (34,56%) și PNL (34,50%), în timp ce PMP și ALDE au obținut câte 6%.

O campanie electorală onorabilă: „Nu va fi însoțită de atac la persoană sau la familii”

Decebal Făgădău a anunțat, de la începutul anului 2016, după ce candidatura sa a fost anunțată de PSD, care este strategia în campanie.

Social-democratul Decebal Fagadau, fost viceprimar, a fost ales în iunie 2015 primar interimar al municipiului Constanța, acesta obținând majoritatea voturilor consilierilor locali

Postul de primar al municipiului Constanța a devenit vacant după ce prefectul județului Constanța a emis ordinul de încetare a mandatului lui Radu Mazăre, acesta dându-și demisia din funcție după ce a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

“Va fi o campanie pozitivă. Nu va fi însoțită de niciun fel de atac la persoană, atac la familiile candidaților sau cuvinte negative despre proiectele celorlalți candidați. Îmi doresc o campanie constructivă, pozitivă și sper să regăsesc cât mai multe proiecte născute din proiectele cetățenilor astfel încât, printr-o dezbatere a acestor proiecte, să ajungem la o îmbunătățire a guvernării în folosul oamenilor”, a declarat pentru presa locală Decebal Făgădău în ianuarie 2016, cu câteva luni înainte de începerea campaniei.

Decebal Făgădău și-a exprimat și părerea despre principal contra-candidat al său, rectorul Academiei Navale, contraamiralul Vergil Chițac.

“Am o părere bună despre domnul rector Virgil Chițac, atât cât l-am cunoscut. Este o persoană serioasă, elitistă și sincer am toată aprecierea pentru activitatea sa. Chit că va candida dânsul sau oricine ar candida, din partea mea are doar urări de succes și sper ca împreună să dezbatem proiecte în folosul cetățenilor”, a mai spus Decebal Făgădău.

Și Făgădău s-a ținut de cuvânt, așa cum relatează presa locală constănțeană, dealtfel o publicație critică la adresa PSD (Info sud-est)

Într-un editorial în care analizează de ce a câștigat Făgădău la Constanța în 2016, Andrei Leonte scrie că acesta „și-a conservat electoratul de stânga, a făcut o campanie pozitivă, iar principalul său contracandidat a fost profund neinspirat”.

„Campania decentă, fără atacuri și fără referințe la contracandidați, l-au menținut pe Făgădău la procentele scontate”

„Campania decentă, fără atacuri și fără referințe la contracandidați, cu o expunere de proiecte coerente, multe dintre ele vizând și electoratul de dreapta (centru IT, relația cu mediul universitar, patrimoniul cultural și istoric), l-au menținut pe Făgădău la procentele scontate”, scrie editorialistul.

În contrapartidă, „neinspiratul” Vergil Chițac, care „părea că se încadrează mai bine în retorica noului val” a pedalat nu pe atuurile sale, ci pe creșterea notorietății, fără a expune clar un „pachet” de proiecte realizabile pentru Constanța.

Eroarea strategiei PNL la Constanța: a creat un personaj și un spectacol acolo unde „piața” era suprasaturată de spectacol și trecuse deja la epoca post-Mazăre

„Muniția” lansată de strategii PNL în competiția electorală a trecut pe lângă urechile constănțenilor. Din nou, s-ar putea aprecia că PNL a fost cu un pas în urma maturizării electorale a votanților și că a creat un personaj și un spectacol acolo unde „piața” era suprasaturată de spectacol și de multiplele personaje create de fostul edil și trecuse deja la epoca post-Mazăre.

„Cu o expunere media sufocantă, în jurul lui Vergil Chițac s-a croit o aură a personalității, a trecutului impecabil militar și al carierei sale ireproșabile de profesor universitar. Însă a lipsit o strategie clară de campanie în ceea ce presupune un proiect de oraș și nu doar un model de candidat”, scrie edtorialistul info-sud-est.ro

Vergil Chițac revine în bătălia pentru Constanța în 2020: În acest moment, sunt dedicat 100% Constanței și campaniei

Amiralul (r) Vergil Chițac revine în bătălia pentru Constanța în 2020, fiind desemnat candidatul din partea PNL la Primăria Constanței. Profesor universitar, Vergil Chițac a format generații de studenți la Academia Navală din Constanța pe care a condus-o timp de șase ani ca Rector. Chițac revine însă, deocamdată, cu aceeași retorică agresivă din 2016, mizând în discurs mai mult pe „stricăciunile” aduse de PSD orașului decât pe proiectele sale.

„Nu mă gândesc să candidez pentru un nou mandat de senator. În acest moment, sunt dedicat 100% Constanței și campaniei prin care, după 20 de ani, vom elibera orașul din mâinile PSD”, a declarat în iulie, 2020 Chițac pentru revista Financial Intelligence.

„Sub mandatele PSD nu au fost administrate problemele, ci bunurile orașului, care au ajuns să fie gestionate de grupurile de interese din jurul patrulaterului Mazăre-Strutinsky-Constantinescu-Făgădău. Industria a dispărut cu totul și absolut nimic nu a fost pus în loc. Turismul abia dacă mai respiră. Nu este și nu a fost niciodată susținut cu adevărat, este făcut după ureche sau pe ochi frumoși”, mai spune Chițac.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!