Masca devine obligatorie în județul Bacău, în spații aglomerate, piețe, stații de autobuz și aeroport.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău a stabilit că, începând cu data de 05.08.2020, orele 00:00, pe întreg teritoriul județului Bacău, se instituie obligativitatea purtării măștilor de protecție, ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în spațiile publice aglomerate.
Astfel, masca va fi obligatorie în piețele și târgurile organizate în localitățile din județul Bacău, pe toată durata de funcționare a acestora, în zonele de așteptare pentru pasageri (stații de autobuz și microbuz, peroane ale stațiilor/gărilor CF și autogărilor), parcarea Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău, precum și în orice zonă cu aglomerări de persoane unde nu se poate respecta distanțarea socială.
Fac excepție de la aplicarea măsurii copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin documente medicale justificative, dar și persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante. Fiecare unitate administrativ-teritorială va centraliza și va informa permanent populația, după caz, despre toate locurile și destinațiile prevăzute unde este obligatorie purtarea măștii.
Astfel, administratorii/proprietarii spațiilor și clădirilor vor afișa la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștilor de protecție. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (C.J.C.C.I.) Bacău va transmite, zilnic, până la ora 20:00, datele actualizate privind pacienții pozitivi, asimptomatici, respectiv persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, către toți cei îndreptățiți să aibă acces la aceste informații, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău, Unităților Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) din județul Bacău.
U.A.T.-urile vor informa pacienții pozitivi asimptomatici externați, respectiv persoanele carantinate sau izolate la domiciliu, că în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilități, sunt obligați ca, atunci când își declină identitatea, să facă precizarea că sunt pozitivi asimptomatici, respectiv sunt izolate sau carantinate la domiciliu, astfel încât reprezentanții echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/telefonie) să ia măsuri sanitare de protecție.
Totodată, U.A.T.-urile vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, conform art. 14 din Legea nr. 136/2020, unde se prevede că „autoritățile publice locale au obligația de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locația declarată de aceștia necesarul de hrană ori după caz și tratament, în funcție de vârstă și starea de sănătate a persoanelor, precum și livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului; prin hotărârea Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății, prin U.A.T.-uri”.
Conform CJSU, fiecare unitate administrativ-teritorială va centraliza și va informa permanent populația, după caz, despre toate locurile și destinațiile prevăzute unde este obligatorie purtarea măștii.