Liderul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a câştigat fără probleme mandatul de primar la Iași după alegerile locale din 5 iunie 2016, după ce a exercitat această funcţie, în calitate de interimar din mai 2015, imediat după arestarea fostului primar Gheorghe Nichita. Chirica a obţinut 46% din voturi, fiind urmat de contracandidatul său, Marius Bodea (PNL), cu 23% din voturi. În 2020, protagoniștii duelului electoral din 2016 își schimbă culoarea politică în cursa pentru Primăria Iașiului, după o serie de „trădări”: Chirica trece cu arme și bagaje la PNL, pentru care speră să obțină un nou mandat de primar, iar Bodea, dezamăgit de „trădarea” liberalilor, pleacă la USR.
Candidatul PSD la funcţia de primar al Iaşiului spunea, în debutul campaniei din 2016, că se aşteaptă la un scor electoral care să asigure PSD majoritatea în consiliul local Iaşi și că nu exclude nicio discuție cu partidele intrate în cursa electorală.
‘„Avem nevoie de o echipă puternică, nu anulăm niciun fel de discuţie cu nicio formaţiune politică care este dedicată pentru a munci alături de noi pentru ieşeni. Vom face tot ceea ce este posibil ca toate planurile oraşului nostru să le ducem la bun sfârşit’”, a spus Mihai Chirica la debutul campaniei electorale.
Numele lui Mihai Chirica este legat de unul dintre cele mai mari scandaluri ale Iaşiului ultimilor ani: cel al tăierii teilor, arbore-simbol al oraşului, de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi. După ce a devenit primar interimar, Chirica a dispus replantarea teilor, iar poziția de interimar s-a transformat, după o serie de măsuri populare, într-un atu.
„După 26 de ani, am arătat că Iaşul este un oraş de bun simţ, de oameni valoroşi şi de oameni intelecuali adevăraţi şi care ştiu să separe grâul de neghină şi să aleagă ceea ce trebuie pentru viitorul lor”, a spus în iunie 2016, imediat după încheierea urnelor, Mihai Chirica.
Principalul său contracandidat, Marius Bodea (PNL), economist, fost prefect al județului și membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Iași, a fost lider al Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL până în iulie 2020, când a demisionat în urma anunțului PNL privind candidatura lui Mihai Chirica (fost PSD) la Iași. Liberal „de școală veche”, Bodea a purtat culoarea politică a liberalilor vreme de aproximativ 15 ani.
„Am ales USR după ce liderii partidului în care m-am format şi-au trădat la modul cel mai sfidător principiile prin racolarea pesedistului Mihai Chirica şi a mafiei din jurul lui. Nu am putut accepta acest compromis pentru că ar fi însemnat să îmi încalc propriile principii şi valori, ar fi însemnat să îi trădez, la rândul meu, pe toţi colegii şi pe toţi ieşenii care şi-au pus speranţa în mine. Am ales să fiu membru USR pentru că aceasta este alternativa reală la PSD şi la tot ceea ce înţelegem noi prin pesedism”, a declarat Bodea la acel moment.
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, fost membru PSD a fost exclus din partid după ce a criticat conducerea și a devenit, în aprilie 2020, membru al PNL, fiind anunțată vcandidatura sa la Primăria municipiului din partea liberalilor
„Astăzi, 7 martie 2020, în urma depunerii adeziunii pentru dobândirea calității de membru, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a fost cooptat, conform statutului, în cadrul Biroului Politic Județean al PNL Iași”, informează comunicatul de la PNL Iași.
„Membrii BPJ au aprobat candidatura primarului Mihai Chirica pentru Primăria Municipiului Iași”, se mai spune în comunicat.
„Am pus şi pun mai presus de orice dezvoltarea Iaşului şi transformarea într-unul dintre cele mai puternice judeţe din România. De aceea, am ales să fac echipă cu primarul Mihai Chirica şi împreună să deblocăm şi să aducem fonduri, obiective vitale pe care nicio administraţie CJ-primărie nu le-a realizat până în momentul de faţă. Infrastructura rutieră, de utilităţi, educaţională si medicală a Iaşului şi a Moldovei au fost în ultimii 30 de ani doar o planşă frumos desenată doar în campaniile electorale (…) Preluarea organizaţiei municipale de către Mihai Chirica îmi dă convingerea că responsabilităţile administrative şi cele politice vor contribui la succesul Iaşului pe termen lung”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, ministrul Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Iaşi.
În 2017, pe fondul luptelor pentru putere pentru succesiunea la conducerea organizației locale PSD, Chirica s-a delimitat de Guvernul Grindeanu, în momentul adoptării OUG 13. A fost exclus din partid în 2018.
Mihai Chirica a fost cercetat de DNA într-un dosar referitor la achizitia de către primărie a unor mașini pe care le-ar fi folosit apropiații săi. Dosarul a fost declinat anul trecut procurorilor locali.
În urma alegerilor locale de 5 iunie 2016, componenţa Consiliului Judeţean Iaşi a fost dominată de PSD, cu 17 consilieri (președintele CJ Iași – Maricel Popa), urmat de PNL cu 12 consilieri, UNPR a rămas cu 2, PMP 3 mandate şi ALDE tot 3. Ulterior, după mai multe demisii şi plecări la Bucureşti, componenţa Consiliului Judeţean Iaşi s-a modificat.
PSD și-a adjudecat majoritatea și în Consiliul Local Iași, cu 14 mandate, fiind urmat de PNL (8 mandate), ALDE și PMP (câte 2 mandate) și un consilier local independent.