Vladimir Putin și noile ambiții ale Rusiei în Africa. Baze militare în șase țări, instructori și o armată privată pregătită să intervină (ANALIZĂ)

Vladimir Putin și noile ambiții ale Rusiei în Africa. Baze militare în șase țări, instructori și o armată privată pregătită să intervină (ANALIZĂ)
Vladimir Putin și noile ambiții ale Rusiei în Africa. Baze militare în șase țări, instructori și... o armată privată pregătită să intervină
Publicat: 12/08/2020, 18:57
Actualizat: 12/08/2020, 18:58

Vladimir Putin nu trage cu ochiul doar către Europa. Liderul de la Kremlin acționează pe mai multe direcții, iar una dintre ele are putea avea ca scop transformarea a cel puțin o parte a continentului african într-un adevărat fief rusesc.

 În virtutea relațiilor stabilite încă din perioadă sovietică, Vladimir Putin exportă armament în Africa, folosește o armată privată – compusă din mercenari – atunci când este nevoie și trimite instructori ruși pentru a pregăti ”aliații” la cele mai înalte standarde militare.

Potrivit bbc.com, Vladimir Putin și consilierii săi pe probleme militare au pus la punct o ”strategie pe termen lung pentru Africa”, intenționând, în baza unor acorduri semnate încă din 2015, să implementeze baze militare rusești în șase țări africane – Republica Centrafricană, Egipt, Eritreea, Madagascar, Mozambic şi Sudan.

 Vladimir Putin: ”Africa rămâne o prioritate”

Jurnaliștii germani de la Bild, la rândul lor, au intrat în posesia unor informații extrase dintr-un document ”secret” al Ministerului Afacerilor Externe din Germania, iar documentul poartă un titlu mai mult decât sugestiv – ”Noile ambiții ale Rusiei în Africa”. Pentru Vladimir Putin, Africa a fost și rămâne ”o prioritate”, iar ambiția sa este bazată și pe cooperarea permanentă cu multe dintre guvernele africane.

Într-un interviu acordat agenției TASS, ”Țarul” s-a exprimat tranșant atunci când a fost atins subiectul ”Africa”.

”Rusia și statele africane s-au bucurat în mod tradițional de relații prietenoase, testate de timp. Țara noastră a jucat un rol semnificativ în eliberarea continentului, sprijinind lupta popoarelor sale împotriva colonialismului, rasismului și apartheidului. Ulterior, i-am ajutat pe africani să-și protejeze independența și suveranitatea, să dobândească statutul de stat, să constituie baza economiilor naționale și să creeze forțe armate capabile. Instalații importante de infrastructură, centrale hidroelectrice, drumuri și uzine industriale au fost construite de specialiști sovietici – și ulterior ruși. Mii de africani au primit educație profesională de calitate la universitățile noastre. Acest lucru este bine amintit de mulți lideri africani actuali, care apreciază sprijinul nostru. Păstrăm și amintirea acelor pagini de istorie”, a declarat Vladimir Putin în luna octombrie a anului trecut.

Președintele rus a insistat asupra ideii că statele occidentale recurg la ”presiune, intimidare și șantaj” împotriva guvernelor țărilor africane suverane și nu s-a ferit să afirme că Rusia ia ”notă” și ”trage concluzii”.

”Vedem un număr de state occidentale recurgând la presiune, intimidare și șantaj împotriva guvernelor țărilor africane suverane. Ei speră că îi va ajuta să-și recupereze influența pierdută și pozițiile dominante în fostele colonii și să caute – de data aceasta într-un „nou înveliș” – să obțină profituri în exces și să exploateze resursele continentului fără a ține cont de populația sa, de mediu sau de alte riscuri. De asemenea, acestea împiedică stabilirea relațiilor mai strânse între Rusia și Africa – aparent, astfel încât nimeni să nu interfereze cu planurile lor. Cu siguranță luăm notă de acești factori și tragem concluzii”, a mai declarat Putin în timpul aceluiași interviu.

Oficial, nici vorbă de vreo strategie militară pe termen lung

 Oficial, Rusia se implică în acțiuni care nu au nicio tangență cu o ”strategie militară pe termen lung”.

Ar fi vorba, potrivit declarațiilor oficiale, doar de:

  • sprijin politic și diplomatic
  • apărare și ajutor de securitate
  • asistență economică
  • sfaturi pentru combaterea bolilor
  • asistență umanitară
  • pregătire educațională și profesională

De partea cealaltă, în ”umbră” rămân exportul de armament – Africa este, pentru regimul de la Kremlin, cea de-a doua piață, ca importanță, după Asia -, instruirea ”aliaților” cu ajutorul instructorilor militari ruși și, bineînțeles, implicarea mercenarilor ruși în diverse acțiuni, exact la locul și la momentul potrivit.

Trebuie specificat că – doar în perioada 2017-2018 – Rusia a exportat armament către Angola, Nigeria, Sudan, Mali, Burkina Faso și Guineea Ecuatorială, fiind vorba despre  avioane de vânătoare, elicoptere de luptă și transport, rachete antitanc și motoare pentru avioane de luptă.

Wagner Group, armata privată rusă, condusă de un fost membru Spetsnaz GRU

Armata privată rusă Wagner Group a fost implicată – alături de ONU, atenție – în Republica Centrafricană, ajutând guvernul să lupte împotriva unor grupări rebele, însă și-a semnalat prezența și în Sudan sau alte țări africane.

Wagner Group sau Wagner PMC (Compania Militară Privată) a fost prezentă, de altfel, și în Siria, dar – potrivit reprezentanților Trezoreriei SUA, această armată privată fiind trecută pe o ”listă neagră” din cauza implicării în Ucraina -, ”a recrutat și a trimis soldați să lupte alături de separatiștii din estul Ucrainei”.

Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU ). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.

Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, Wagner Group folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?