Un caz nou de pestă porcină africană la o femelă de mistreț, în vârstă de 36 luni, a fost descoperit în Vaslui. Cancelaria Prefectului Vaslui a transmis că în cazul unor simptome specifice apărute la animalele din gospodării este obligatorie informarea medicului veterinar. Proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, dacă se confirmă un focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației
A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în suspiciune la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 47 Siliștea, județul Vaslui.
Întrucât mistrețul reprezintă un rezervor al Pestei Porcine Africane și poate duce la transmitere la porcii domestici din gospodăriile populației, autoritățile locale fac un aapel la crescătorii de porcine să anunțe medicul veterinar dacă apar modificări în statusul de sănătate sau apar cazuri de mortalitate.
Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.
DSVSA Vaslui informează despre măsurile aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, precum anunțarea de urgență a medicului veterinar împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe rază teritorială, în cazul în care se produc modificări ale stării de sănătate a animalului.
”În cazul în care apar simptome specifice (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc., înainte de sacrificare sau modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.)”, este obligatorie anunțarea medicului veterinar, potrivit anunțului emis de Cancelaria Prefectului Vaslui.
De asemenea, instituția a mai precizat că în cazul confirmării unui focar de Pesta Porcină Africană la animalele din gospodărie, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți și este interzis consumul cărnii de porc fără un examen trichineloscopic care poate fi făcut la medicul veterinar.
“In cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitare veterinare. Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar-veterinare. Intensificarea controalelor în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine ( de către samsarii de porci) și produse provenite de la acestea. Efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu. Verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor. Interzicerea creșterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.). Interzicerea comercializării în târgurile de animale sau în locuri tradiționale a animalelor domestice din toate speciile (inclusiv păsări)”.