Prințul Mohammed bin Salman are parte de noi probleme. De data aceasta este acuzat de un fost spion saudit că a trimis după el temuta echipă „Tiger squad”. Asasinii lui MBS au ajuns pe urmele lui Saad Aljabri până în Canada, însă experiența l-a salvat pe ofițerul de „intelligence”, care a scăpat ca prin urechile acului de pedeapsa „divină” pusă asupra-i de moștenitorul tronului de la Riad.
Într-o plângere depusă la un tribunal din Washington, Saad Aljabri îl acuză pe MBS că a trimis un pluton de execuţie în Canada, unde el locuieşte în exil. Spionul arată că urma să aibă aceeași soartă ca jurnalistul Jamal Khashoggi, executat în consulatul saudit din Istanbul, în 2018.
„Pentru a-şi satisface dorinţa de a ucide, inculpatul bin Salman a orchestrat personal o tentativă de execuţie extrajudiciară împotriva dlui Saad, o încercare încă în desfăşurare până în prezent”, se arată în plângerea depusă la tribunal și dezvăluită de publicația Washington Post.
Saad Aljabri susţine că prinţul saudit vrea să-l ucidă deoarece este un apropiat al lui Mohammed bin Nayef, prințul al cărui loc l-a luat MBS ca moştenitor al tronului de la Riad. În plus, Aljabri este convins că bin Salman vrea să-l facă dispărut pentru că ştie prea multe despre activităţile sale. „Dl Saad se află într-o poziţie unică pentru că reprezintă o ameninţare existenţială la adresa imaginii lui bin Salman pentru guvernul SUA”, se mai arată în documentul juridic. „De aceea, acuzatul Mohammed bin Salman îi vrea moartea”.
Saad Aljabri se afla deja plecat în străinătate în iunie 2017, atunci când Mohammed bin Salman a preluat puterea în Arabia Saudită şi a ordonat arestarea prinţului Mohammed bin Nayef, primul moștenitor al tronului. Fostul spion a refuzat să se întoarcă în regat, temându-se pentru viața sa. El s-a instalat în Canada, unde trăieşte unul dintre fiii săi.
Potrivit acestuia, la 13 zile după asasinarea lui Khashoggi, pe 2 octombrie 2018, o echipă pe care Saad Aljabri o descrie drept „mercenari personali” ai lui MBS a sosit în Canada, dar serviciile de securitate canadiene le-au refuzat intrarea, considerând suspect comportamentul lor. În plângerea sa, spionul Saad Aljabri susţine că grupul a inclus experţi în medicină legală şi echipamente similare cu cele ale echipei acuzate că l-a ştrangulat şi apoi l-a tăiat în bucăţi pe Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Rămăşiţele lui Khashoggi, colaborator al ziarului Washington Post şi un critic al regimului saudit, nu au fost niciodată găsite.
Saad Aljabri adaugă că în martie anul trecut doi dintre copiii săi care încă trăiesc în Arabia Saudită au fost răpiţi. El nu i-a mai văzut niciodată. Fostul spion saudit, care arată că de-a lungul anilor, prin meseria sa, a dezvoltat relaţii strânse cu CIA, invocă legea americană privind protecţia victimelor torturii.
Deocamdată, ambasada Arabiei Saudite la Washington nu a comentat în niciun fel cazul Aljabri.