Marina turcă a anunțat că nava Oruc Reis va desfășura în următoarele două săptămâni o operațiune de explorare a resurselor într-o zonă din Mediterana de Est.
Anunțul riscă să tensioneze și mai mult relațiile Turciei cu Grecia, întrucât Atena a avertizat în repetate rânduri Ankara să nu desfășoare astfel de operațiuni în respectiva zonă, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Ambii membri NATO susțin că au dreptul să exploreze și să exploateze resursele din zonă. O operațiune similară a Turciei a dus luna trecută la o dispută între Turcia și Grecia. La acea vreme, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a intervenit pentru a detensiona situația, convingând Turcia să oprească operațiunea.
Cu toate acestea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că țara sa va relua operațiunile de explorare în regiune, întrucât Grecia nu și-ar fi respectat promisiunile.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, va organiza o ședință a Guvernului pe această temă luni, potrivit Executivului de la Atena.
Secretarul de Stat George Gerapetritis a declarat că Atena este pregătită din punct de vedere politic și operațional pentru a gestiona această situație, dar a spus că Grecia este dispusă să se angajeze în discuții constructive cu Turcia.
Operațiunea anunțată de Marina turcă acoperă o zonă aflată între orașul Antalya și vestul Ciprului și va avea loc în perioada 10-23 august.
Nava Oruc Reis a ajuns deja în zonă, după cum a anunțat ministrul Energiei de la Ankara, Fatih Donmez.
Pe lângă neînțelegerile provocate de asemenea operațiuni de explorare, între Atena și Ankara există disensiuni și în legătură cu alte subiecte, precum situația din Cipru sau acuzațiile lansate de ambele părți privind încălcarea spațiului aerian în zona Mării Egee.
Anunțul privind noile explorări vine după ce Egiptul și Grecia au semnat joi un acord privind delimitarea zonelor economice exclusive dintre cele două țări.