Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19

Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19
Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19 / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 10/08/2020, 17:39

Servicii medicale au nevoie de sprijinul noilor tehnologii precum Inteligența artificială (AI), Internet of Things (IoT), Big Data și Machine Learning pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar și pentru ca putea gestiona situațiile de criză mai repede și mai bine.

Organizațiile de asistență medicală au nevoie urgentă de tehnologii care să contribuie la luarea unor măsuri decisive în genstionarea pandemiei și prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Inteligența Artificială (AI) funcționează într-un mod care într-o oarecare măsură copiază inteligența umană. Acest tip de tehnologie poate juca un rol esențial în descoperirea de noi informații despre virus, dar și în dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Această tehnologie bazată pe rezultate este utilizată pentru screening-ul, analiza, predicția și urmărirea corectă a pacienților confirmați cu boala și a persoanelor care au intrat în contact cu aceștia. Cele mai importante aplicații care pot fi folosite în combaterea pandemiei sunt cele care utilizează informații referitoare la cazurile confirmate, la cele declarate vindecate, dar și informații referitoare la decesele persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, notează Science Direct.

Cum poate fi folosită Inteligența Artificială (AI) în combaterea pandemiei de coroanvirus

AI este o tehnologie care poate urmări cu ușurință răspândirea acestui virus, dar care poate și identifica pacienții cu risc ridicat. Datorită acestui lucru este utilă în controlul în timp real al pandemiei.

De asemenea, poate prezice riscul de mortalitate prin analizarea adecvată a datelor colectate referitoare la pacienții infectați. Această tehnologie are potențialul de a îmbunătăți planificarea, tratamentul și rezultatele în cazul pacienților COVID-19, fiind un instrument medical bazat pe dovezi.

În imagine este prezentată procedura generală a AI și a aplicațiilor bazate pe AI care ajută medicii să identifice simptomele COVID-19.

Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19
Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19

Depistare și diagnosticare precoce

AI poate analiza rapid simptomele neobișnuite și alte „semnalele de alarmă” și astfel îi informează pe pacienți și pe autoritățile medicale despre riscul de infectare cu un anumit agent patogen. De asemenea, contribuie la luare rapidă de decizii, contribuind astfel și la diminuarea costurilor susținute de sistemul medical, dar nu numai.

În plus, ajută la dezvoltarea unui nou sistem de diagnostic și management pentru cazurile COVID 19, prin algoritmi utili. AI este utilă și în diagnosticarea cazurilor de infectare cu ajutorul tehnologiilor de imagistică medicală precum tomografia computerizată (CT) și scanarea prin rezonanță magnetică (RMN).

Monitorizarea tratamentului

AI poate construi o platformă inteligentă pentru monitorizarea și predicția automată a răspândirii acestui virus. De asemenea, cu ajutorul ei poate fi creată o rețea care ajută la extragerea caracteristicilor vizuale ale acestei boli, ceea ce ar ajuta la monitorizarea și tratarea adecvată a persoanelor afectate de boală.

În plus, are capacitatea de a furniza actualizări zilnice referitoare la pacienți și, de asemenea, de a oferi soluții care trebuie implementate în timpul pandemiei de COVID-19.

Ancheta epidemiologică – monitorizarea persoanelor

AI poate ajuta la analizarea ratei de infectare prin identificarea focarelor, dar poate ajuta și la identificarea și monitorizarea persoanelor care au avut contact cu oameni infectați

Proiecția cazurilor și a mortalității

Această tehnologie poate urmări și prognoza natura virusului din datele disponibile, social media și platformele media, riscurile infecției și răspândirea probabilă a acesteia. În plus, poate prezice numărul de cazuri pozitive și decese într-o anumită regiune. AI poate ajuta la identificarea regiunilor, persoanelor și țărilor cele mai vulnerabile, ceea ce reprezintă un factor cheie în luarea deciziilor de către autorități în privința gestionării pandemiei.

Dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor

AI este utilizat pentru cercetarea medicamentelor prin analizarea datelor disponibile referitoare la COVID-19. Este utilă în dezvoltarea medicamentelor și a modului în care ar trebui administrate. Această tehnologie este utilizată în accelerarea testării medicamentelor în timp real, unde testarea standard necesită mult timp și, prin urmare, ajută la accelerarea semnificativă a acestui proces.

Poate ajuta la identificarea medicamentelor utile pentru tratamentul pacienților COVID-19. În plus, a devenit un instrument puternic pentru proiectarea testelor de diagnostic și dezvoltarea vaccinurilor.

Inteligența artificială ajută la dezvoltarea mult mai rapidă decât de obicei a vaccinurilor și a tratamentelor și este de asemenea utilă în studiile clinice în timpul dezvoltării vaccinului.

Reducerea volumului de muncă al personalului medical

Din cauza creșterii bruște și masive a numărului de pacienți în timpul pandemiei COVID-19, cadrele medicale au un volum de muncă foarte mare. În această situație, AI este utilizată pentru a reduce volumul de muncă al lucrătorilor din domeniul sănătății deoarece contribuie la diagnosticarea precoce, ceea ce determină tratatarea pacienților într-un stadiu timpuriu al bolii.

Prevenirea unei boli

Cu ajutorul analizei datelor în timp real, AI poate furniza informații actualizate care sunt utile în prevenirea acestei boli. Poate fi utilizată pentru a prezice posibile focare de infecție, prin urmare și numărul necesar de paturi în spitalele din respectivele zone, dar și de cadre.

AI-ul este util pentru prevenirea viitoarelor virusuri și boli, cu ajutorul datelor anterioare îndrumate asupra datelor prevalente în diferite momente. Identifică trăsăturile, cauzele și motivele răspândirii infecției. În viitor, aceasta va deveni o tehnologie importantă pentru combaterea celorlalte epidemii și pandemii. Poate reprezenta o măsură preventivă și poate lupta împotriva multor alte boli. În viitor, AI va juca un rol esențial în furnizarea de asistență medicală mai predictivă și preventivă.

Diagnosticarea COVID-19 prin înregistrările de voce

Recent, un grup de specialiști din Bruxelles au anunțat că dezvoltă o aplicație bazată pe inteligență artificială care poate diagnostica o persoană în funcție de voce.

Sistemul dezvoltat va permite oamenilor să își pună singuri diagnosticul în funcție de voce. În prezent, cercetătorii analizează înregistrări de voce ale unor persoane care tușesc pentru a se determina parametrii tusei şi ai vocii.

„Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, a declarat specialistul Muhannad Ismael pentru agenţia EFE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar