Întreaga lume se luptă pentru a face față epidemiei cu coronavirusul. Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că liderii si cetățenii trebuie să ia măsuri si să adopte noi măsuri. El a citat țări din Regiunea Mekong din sud-estul Asiei, precum și Noua Zeelandă, Rwanda și multe națiuni insulare din Caraibe și Pacific, care au reușit să suprime virusul din timp.
În ultimele 100 de zile nu a existat un singur caz de infecție la nivel intern. În Noua Zeelandă, tranziția a fost controlată complet printr-o blocare strictă la sfârșitul lunii martie. La acel moment, doar 100 de persoane erau infectate cu virusul aici.
Duminică, s-au finalizat 100 de zile de când nu s-a înregistrat un singur caz de infecție domestică. Doar câteva persoane au fost găsite infectate în Noua Zeelandă în ultimele trei luni. Printre ei, există oameni care se întorc din străinătate. Au fost trimiși în izolare chiar la graniță.
Profesorul Michael Baker, un epidemiolog de la Universitatea din Otago, a declarat: „Este un miracol al unei bune științe și al unei mari conduceri politice.” Dacă te uiți în întreaga lume, atunci țările care au reușit să controleze infecția, există de obicei o confluență a acestor două lucruri.”
Conducerea premierului din Noua Zeelandă, Jasinda Ardern, este lăudată peste tot pentru depășirea completă a crizei coronavirusului. El a informat zilnic oamenii despre situația crizei coronavirusului și i-a asigurat să se ocupe de infecție urmând strict măsurile de blocare. Până în prezent, au existat în jur de 1.500 de cazuri de infecție în Noua Zeelandă. Dintre acești 22 de oameni au murit.
Profesorul Michael Baker explică că Noua Zeelandă a luat decizii îndrăznețe și dure de la început. A început măsurile de izolare foarte stricte. Și-a inchis complet granițele și a insistat asupra sistemelor de sănătate. Drept urmare, situația economiei este eșalonantă în multe țări, astfel încât Noua Zeelandă a reușit să mențină rata șomajului la 4%.
”Săptămâna aceasta vom ajunge la 20 de milioane de cazuri înregistrate de COVID-19 și 750.000 de decese.
În spatele acestor statistici se află o mare cantitate de durere și suferință.
Există două elemente esențiale pentru abordarea eficientă a pandemiei:
Liderii trebuie să ia măsuri pentru a lua măsuri, iar cetățenii trebuie să adopte noi măsuri.
Unele țări din regiunea Mekong, Noua Zeelandă, Rwanda și multe state insulare din Caraibe și Pacific au putut să suprime virusul din timp.
Noua Zeelandă este văzută ca un exemplar global și, în weekend, premierul Jacinda Ardern a sărbătorit 100 de zile fără transmisie comunității, subliniind în același timp necesitatea de a rămâne prudent”.
”Toate testele și tratamentele pentru COVID-19 sunt gratuite în Rwanda, astfel încât nu există bariere financiare pentru persoanele testate.
Obținerea corectă a elementelor de bază oferă o imagine clară a locului în care se află virusul și a acțiunilor țintite necesare pentru a suprima transmiterea și salvarea de vieți”.
”Alte țări precum Franța, Germania, Republica Coreea, Spania, Italia și Marea Britanie au avut focare majore de virus, dar atunci când au luat măsuri, au reușit să o suprime.
În Franța, președintele Macron a introdus mascarea obligatorie în spațiile în aer liber ocupate ale Parisului ca răspuns la o creștere a cazurilor”.
Lanțurile de transmitere au fost rupte prin combinația de identificare rapidă a cazului, urmărire completă a contactului, îngrijire clinică adecvată a pacienților, distanțare fizică, purtarea de mască, curățare regulată a mâinilor și tuse departe de ceilalți.
Indiferent dacă țările sau regiunile au eliminat cu succes virusul, au suprimat transmiterea la un nivel scăzut sau sunt încă în mijlocul unui focar major.