Mesajul emoționant al lui Mirel Manea, primul artist român care cântă pe celebra scenă antică a Colosseumului: Am interpretat „Corul sclavilor”, un mesaj de solidaritate și speranță/ Acustica este unică în lume, e un mister

Mesajul emoționant al lui Mirel Manea, primul artist român care cântă pe celebra scenă antică a Colosseumului: Am interpretat „Corul sclavilor”, un mesaj de solidaritate și speranță/ Acustica este unică în lume, e un mister
Prim-trompetistul Filarmonicii de Stat Botoșani, Mirel Manea, despre momentul emoționant în care a cântat în amfiteatrul Colosseum: Mesajul meu, prin „Corul sclavilor” (Va pensiero) este unul de solidaritate și speranță pentru întreaga lume
Publicat: 11/08/2020, 23:59

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Prim-trompetistul Filarmonicii de Stat Botoșani, Mirel Manea, este primul artist român care a obținut permisiunea autorităților italiene pentru a face aceste filmări în Colosseum, „cel mai celebru şi protejat monument istoric mondial, emblemă a fostului Imperiu Roman, al Romei şi lumii moderne actuale”. Mirel Manea a declarat pentru GÂNDUL.RO că sunt puțini artiști care primesc această onoare, fiind o scenă-simbol pentru cultura întregii umanități, și că actul artistic are o semnificație profund spirituală: aria interpretată, „Corul sclavilor” (Nabucco), este un mesaj de solidaritate și de speranță în momentele cumplite traversate, acum, de omenire. 

„Colosseo” este o producţie a televiziunii italiene și reprezintă un solo de trompetă pe adaptarea unor lucrări celebre de către Andrei Tudor, precum „Va pensiero”, actul III al operei Nabucco a celebrului compozitor italian Giuseppe Verdi.

Colosseum, un spațiu cu o acustică unică în lume, pe care tehnologia modernă nu a reușit să o descifreze

Este o acustică pe care nici cei mai mari fizicieni ai lumii nu au reușit să o explice: practic, în toate colțurile Colosseumului, chiar și dacă aprinzi un chibrit, sunetul este același peste tot. Este un mister . Este singura clădire din lume cu asemenea acustică. Așa cum bine știți, este cea mai mare scenă din antichitate, iar „secretul” acestei acustici senzaționale nu a fost obținut nici măcar prin tehnologia modernă. – Mirel Manea

Un mesaj de solidaritate și speranță pentru întreaga umanitate, dar și o punte sufletească între România și Italia

Aria „Corul sclavilor” are o semnificație aparte în contextul trecutului istoric al Colosseumului. La construcția Colosseumului au fost folosite zecile de mii de sclavi prizonieri de război și, ulterior, gladiatorii (majoritatea sclavi) și prizonierii din războaie erau puși să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Spectatorii se delectau privind luptele  sângeroase, iar specialiștii estimează că între anii 80-400 e.n. și-au pierdut viața în Colosseum în jur de 300.000 oameni, alături de peste 1 milion de animale.

„Mesajul meu, prin „Corul sclavilor” (Va pensiero) este unul de solidaritate și speranță – în timpul pandemiei am văzut imagini din Roma, cu străzi pustii, într-un moment tragic din istoria Romei. Și am ales să fac acest material, a durat luni de zile să obțin permisiunea să transmit mesajul meu pentru sufletele oamenilor în această perioadă în care suntem cu toții copleșiți de o situație fără precedent în istoria modernă a omenirii” – Mirel Manea

Cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat in Italia, fiind considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii.

În prezent, în fiecare Vinerea Mare, Papa conduce o procesiune torchlită „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul Colosseumului.

Mirel Manea: Cel mai emoționatt moment a fost să cânt cu trompeta în mijlocul Colosseumului. Sonoritatea este irepetabilă

GÂNDUL.RO: Cum ați obținut permisiunea de a face înregistrarea în Colosseum, având în vedere că doar câțiva dintre marii artiști ai lumii au cântat acolo?

Eu sunt și Ambasador al Culturii și Artei Muzicale la Vatican, titlu obținut în 2016. Această titulatură este atribuită de Alfredo Luciani, președintele Institutului Superior ”Carità Politica”, și  de Cardinalul Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor. Așadar, cei de acolo au făcut „lobby” pentru mine. Însă conexiunea s-a creat încă din 2004, când am fost protagonistul unui concert  în fața Papei Ioan Paul al II-lea, la 25 de ani de pontificat. Și iată, de atunci, din 2004 până astăzi, cu bucurie infinită am aflat că autoritățile din Italia mi-au oferit această posibilitate și au acceptat să îmi dea permisiunea pentru filmări. Sigur, nu pentru ca acest material artistic să fie vândut sau exploatat economic. El este creat doar în scopul de promovare artistică și, așa cum îmi place mie să spun, este o punte între cele două țări.

„Acest material artistic nu va fi exploatat economic. Este creat doar în scopul de promovare artistică și de a consolida o punte între cele două țări: România și Italia”

„Practic, filmările au avut loc în timp record, în lunile iunie și iulie, astfel am reușit să ofer publicului din România, dar și celui internațional, imagini exclusive realizate cu drona deasupra celor mai importante monumente din Roma: Colosseo, Fori Imperiali, Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Altare della Patria. Cel mai emoționant moment a fost să cânt cu trompeta în mijlocul Colosseumului. Spiritual, este o punte sufletească creată între România și Italia.

GÂNDUL.RO Există o sonoritate anume pe care ați sesizat-o în clădirea Colossseumului?

„În toate colțurile Colosseumului, chiar și dacă aprinzi un chibrit, sunetul este același peste tot. Este un mister”

Da, așa este. Este o acustică pe care nici cei mai mari fizicieni ai lumii nu au reușit să o explice: practic, în toate colțurile Colosseumului, chiar și dacă aprinzi un chibrit, sunetul este același peste tot. Este un mister . Este singura clădire din lume cu asemenea acustică. Așa cum bine știți, este cea mai mare scenă din antichitate, iar „secretul” acestei acustici senzaționale nu a fost obținut nici măcar prin tehnologia modernă.

Colosseum este gestionat de Ministerul Patrimoniului din Italia și nu oricine are acces acolo, dat fiind faptul că face parte din patrimoniul spiritual mondial

GÂNDUL.RO: Cum ați ales aria „Corul sclavilor” din opera  lui Verdi? Ce mesaj transmiteți de pe scena-simbol a Colosseumului?

Acesta este și motivul pentru care am ales din opera lui Giuseppe Verdi Nabucco – Corul sclavilor. Această scenă a Colosseumului este dedicată doar unei muzici care atinge excelența. A fost un moment emoționant al carierei mele să fiu acolo pe cea mai prestigioasă scenă a lumii cu o istorie de mii de ani.

Mesajul meu, prin „Corul sclavilor” (Va pensiero) este unul de solidaritate și speranță – în timpul pandemiei am văzut imagini din Roma, cu străzi pustii, într-un moment tragic din istoria Romei. Și am ales să fac acest material, a durat luni de zile să obțin permisiunea să transmit mesajul meu pentru sufletele oamenilor în această perioadă în care suntem cu toții copleșiți de o situație fără precedent în istoria modernă a omenirii.

https://www.facebook.com/mirel.manea/posts/4111476655594444?__xts__[0]=68.ARDanvGbDJ5bV5MIpx0XEKn8QRLDzO0ZdMkvslsF1gLB0mWA4GJN5GlcL4ofCH2DWJvWy4dgDPcLjDyR2Gua9GhiVxQQ9Xpkt3WL_CggHae5_RPm0gKB99sP-TPUG5AWQfXZV44Y7i_Wl1s4uSl9BIy2H9FN2d6JsNjLuvUjIZCrmUT_vQn9wpdsx6fbY1FB4nMP1FNR-0nD-ChjCg3stykZtM_1bV9Mz-k6sOOSMqsNO7NiMS2cFprvyIMWa2CMSC–sGSPX_LxI6KrHpcIGI0uLv4Ly9-oDe9Y&__tn__=-R

Corul Sclavilor (Nabucco, Verdi)

Dor de ţară, du-mi gândul departe,
Peste munţi şi câmpii să mă poarte,
Pe aripi de adieri parfumate
Cum sunt doar pe pământul natal!
A Iordanului vale salută,
Drag Sion, slava ta, astăzi pierdută
Şi scăldând ziduri vechi sfărâmate
Duce lacrimi în fiece val!

Înstrunaţi a profeţilor harpă
Ce de-a pururi în trestii stă mută,
Amintind strălucirea trecută
Dintr-un timp ce demult ne zâmbea!
Cântă harpă a noastră durere,
Plângi în strune a robilor soartă
Sau revarsă în inimi putere,
Suferinţa să ştim a-ndura,(X2)
Până ce vom fi liberi cândva
S-o putem îndura!

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată