Oficialii de securitate libanezi l-au avertizat pe primul ministru și președinte luna trecută că 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate în portul Beirut reprezintă un risc de securitate și ar putea distruge capitala dacă explodează.
Puțin peste două săptămâni mai târziu, substanțele chimice industriale au produs o explozie masivă, care a eliminat cea mai mare parte a portului și a capitalei, a ucis cel puțin 163 de persoane, a rănit 6.000 și a distrus 6.000 de clădiri, potrivit autorităților municipale.
Un raport al Direcției Generale a Securității Statului cu privire la evenimentele care au dus la explozie a inclus o trimitere la o scrisoare privată trimisă președintelui Michel Aoun și premierului Hassan Diab pe 20 iulie, potrivit documentelor observate de Reuters și surse de securitate.
Deși conținutul scrisorii nu se regăsește în raportul observat de Reuters, un oficial de securitate senior a declarat că a rezumat concluziile unei anchete judiciare lansate în ianuarie, care a concluzionat că substanțele chimice trebuiau securizate imediat.
Raportul de securitate de stat, care a confirmat corespondența cu președintele și premierul, nu a fost raportat anterior.
„Există pericolul ca acest material, dacă este furat, să poată fi folosit într-un atac terorist”, a declarat oficialul pentru Reuters.
„La sfârșitul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităților”, a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului și președintelui de către Direcția Generală a Securității Statului, care supraveghează. securitatea portului.
„I-am avertizat că acest lucru ar putea distruge Beirut dacă explodează”, a spus oficialul, care a fost implicat în scrierea scrisorii și a refuzat să fie numit.
Reuters nu a putut confirma în mod independent descrierea scrisorii sale.
Președinția nu a răspuns solicitărilor de comentarii despre scrisoarea din 20 iulie.
Un reprezentant pentru Diab, al cărui guvern și-a dat demisia luni în urma exploziei, a declarat că premierul a primit scrisoarea în 20 iulie și că a fost trimisă Consiliului Suprem de Apărare pentru sfaturi în termen de 48 de ore.
„Cabinetul actual a primit dosarul cu 14 zile înainte de explozie și a acționat asupra acestuia în câteva zile. Administrațiile anterioare au avut peste șase ani și nu au făcut nimic. ”
Procurorul general nu a răspuns la cererile de comentarii.
Corespondența ar putea provoca critici suplimentare și furia publică din cauza faptului că explozia este doar cel mai recent, dacă nu cel mai dramatic, exemplu al neglijenței și corupției guvernamentale care au împins Libanul până la prăbușirea economică.
Deoarece explozia a declanșat luni proteste în Liban, guvernul Diab a demisionat, deși va rămâne ca administrație de îngrijire până la formarea unui nou cabinet.
Reconstruirea Beirutului ar trebui să coste până la 15 miliarde de dolari, într-o țară deja falimentată efectiv, cu pierderi totale ale sistemului bancar care depășesc 100 de miliarde de dolari.
Aoun a confirmat săptămâna trecută că a fost informat despre material. El a declarat reporterilor că a îndrumat secretarul general al Consiliului Suprem de Apărare, un grup de agenți de securitate și militare, prezidat de președinte, să „facă ceea ce este necesar”.
„(Serviciul de securitate de stat) a spus că este periculos. Nu sunt responsabil! Nu știu unde a fost pus și nu știam cât de periculos era. Nu am nicio autoritate să mă ocup direct de port. Există o ierarhie și toți cei care știau ar fi trebuit să-și cunoască datoriile pentru a face ceea ce este necesar ”, a spus Aoun.
Raportul Direcției Generale a Securității Statului văzut de Reuters a spus că au fost depuse multe cereri, fără a da un număr exact. Acesta a declarat că departamentul manifest al portului a trimis mai multe cereri scrise către direcția vamală până în 2016, solicitându-i să apeleze la un judecător pentru a ordona reexportarea materialului imediat.
„Până acum, nu s-a emis nicio decizie în acest sens. După consultarea unuia dintre specialiștii noștri în domeniul chimic, expertul a confirmat că acest material este periculos și este folosit pentru a produce explozibili ”, se arată în raportul Direcției Generale a Securității Statului.