Din păcate, antreprenorii din Europa Centrală și de Est au dat vestea. Opiniile exprimate vizează disponibilizările de personal

Din păcate, antreprenorii din Europa Centrală și de Est au dat vestea. Opiniile exprimate vizează disponibilizările de personal
31% din antreprenorii care au participat la o cercetare PWC, au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menționat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni / Sursa foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2020, 11:07
Actualizat: 12/08/2020, 11:37

Un procent de 53% dintre antreprenorii din Europa Centrală și de Est (ECE) estimează scăderea veniturilor în următoarele 12 luni, din cauza crizei sanitare, și iau în considerare măsuri de reducere a costurilor, pregătirea angajaților, identificarea de produse noi și extinderea pe alte piețe.

Pe de altă parte, doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creștere în acest an, iar 36% că se vor situa la același nivel ca anul trecut, potrivit potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.

De altfel, 31% din antreprenorii care au participat la cercetare, au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menționat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.

Antreprenorii din ECE caută lichidități

Experții implicați în studiu au constatat că asigurarea lichidității a devenit mai importantă ca niciodată pentru companiile antreprenoriale. Ca atare, 47% dintre intervievați au indicat că îmbunătățirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză.

În același timp, un sfert dintre respondenți au majorat nivelul utilizării noilor tehnologii.

„Pandemia actuală are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie și regiune. Proiecțiile de venituri pentru următoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumătate dintre respondenți așteptându-se la scăderi.

Deși sunt nevoiți să diminueze costurile pentru a face față acestei situații și pentru a-și proteja lichiditatea, este remarcabil că, de asemenea, antreprenorii caută noi surse de venit, își examinează modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii și investesc în inovație pentru a-și diferenția companiile”, a menționat Ionuț Sas, Partener și Liderul serviciilor pentru antreprenori, al sursei citate.

Amenințări pentru dezvoltarea afacerilor, identificate de antreprenori

Antreprenorii participanți la studiu au vorbit și despre cele mai mari amenințări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare. De altfel, reglementările au fost menționate de 82% dintre respondenți, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică și IT (64%), noii competitori (64%) și incertitudinea geopolitică (64%).

Și noul coronavirus este menționat ca amenințare de 45% dintre cei intervievați, pe același palier cu taxarea și perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori cum sunt dependența de câțiva furnizori și parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) și lipsa personalului calificat (49%).

Pe de altă parte, asigurarea securității sanitare este principalul factor de succes în „noua normalitate”, spun 89% dintre respondenți. Urmează pe listă utilizarea eficientă a muncii de la distanță (73%) și creșterea utilizării noilor tehnologii (67%).

Alți factori menționați au fost extinderea pe noi piețe, lansarea de produse și servicii noi, îmbunătățirea competențelor angajaților și implicarea mai activă în companii a generațiilor viitoare (moștenitorii afacerilor).

Declinul economiei globale, tot mai vizibil

Experții implicați în realizarea studiului au mai scos la iveală că 50% dintre antreprenorii din ECE se așteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, în timp ce 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

Cu privire la strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenorii intervievați au spus că vor continua să-și dezvoltate activitatea principală.

Un procent de 58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine.

Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar și pentru viitor sunt munca de la distanță (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%), implementarea planurilor de criză existente.

Printre principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, s-au numărat reducerile de cheltuieli (84%), intrarea pe noi piețe (84%), pregătirea personalului (68%) și disponibilizări (53%).

Datele pentru Europa Centrală și de Est au fost extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) Private Business Survey realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de țări.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”