Senatul a adoptat ieri, în cadrul şedinţei de plen, o propunere legislativă prin care se alocă 350 de lei, anual, pentru uniforma fiecărui elev din învăţământul obligatoriu de stat. Urmează ca proiectul legislativ să fie dezbătut la Camera Deputaților, fiind, în acest caz, camera decizională, potrivit Agerpres.
În Legea 35/2007 se prevede că unităţile de învăţământ îşi pot stabili pentru elevii lor cel puţin un semn distinctiv pe care aceștia să îl poarte la școală: ecuson, uniformă, eşarfă sau alte asemenea.
„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 lei pe an pentru fiecare elev’’
Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorul PMP Cătălin Iliescu. Legea prevede că modelul uniformei şcolare poate fi stabilit de consiliile profesorale, cu acordul Consiliului reprezentativ al părinţilor, precum și al consultării reprezentanţilor elevilor.
„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 lei pe an pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru, fondurile necesare pentru aplicarea legii asigurându-se prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, se arată în proiectul legislativ.
Prezență restrânsă în cadrul ședinței de plen a Senatului
Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 5 din Legea 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.
Administrația prezidențială vine cu o precizare după ce șeful statului a anunțat ieri care sunt scenariile potrivit cărora elevii se vor întoarce la școală. Metodă potrivit căreia va fi stabilit scenariile privind începerea anului școlar este următoare: numărul total de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile va fi raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala. Formulă de calcul prezentată de șeful statului a fost eronată.
”Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate că urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, spune Klaus Iohannis, marcând o premieră într-un mandat și jumătate, pentru că e pentru prima oară când folosește acești termeni neechivoci prin care își cere scuze!