Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerul Sănătății, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre primul vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de Rusia, care se numește Sputnik 5, precum și despre schema terapeutică din Romănia.
Rusia este prima țară care a anunțat producerea în masă a unui vaccin pentru COVID-19. Mai mult, liderul de la Kremlin spune că fiica lui s-a vaccinat deja cu el. „Știu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă”, a explicat Vladimir Putin, citat de AFP.
La rândul său, Ministrul Sănătății din Rusia a declarat că Institutul de Cercetare de Stat a finalizat testele clinice ale vaccinului şi că se pregăteşte documentaţia pentru înregistrarea acestuia. ,,Primii vaccinaţi vor fi doctorii şi profesorii”, a spus ministrul. Comunitatea Științifică și Medicală Internațională privește însă cu suspiciune vaccinul lui Putin.
,,Când vom avea un vaccin care funcționează, abia atunci începem drumul nostru către o viață normală’’
,,Trebuie să dezvoltăm metode care să prevină apariția virusului și îmbolnăvirea organismului sau, atunci când acest lucru s-a petrecut deja, să avem un tratament care funcționează și care ucide virusul odată intrat în organism. Oricare dintre aceste două metode terapeutice va fi descoperită, va schimba, practic, traiectoria și percepția noastră’’, a explicat Andrei Baciu, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.
,,Ne trebuie un singur vaccin eficient, indiferent care va fi primul. După cum vedem, există mai multe perspective cu mare potențial. Din punct de vedere medical, este important să se descopere un prim vaccin’’, a mai adăugat ministrul.
Peste tot la nivel global, există acest curent ai acestui curent împotriva conceptului de vaccinare
Andrei Baciu este de părere că lucrurile sunt clare, din punct de vedere medical.
,,Vaccinarea este o metodă terapeutică care funcționează de sute de ani, deci nu e necesar să punem în balanță utilitatea ei. Trebuie să vedem și faptul că se vor suprapune două boli contagioase. Pentru una avem deja vaccin, vorbim evident de gripa sezonieră. Suplimentar, dacă vom avea în următoarele luni un vaccin care să funcționeze și care să fie disponibil populației, problematica vaccinului va cunoaște o nouă dimensiune de dezbatere. Am depus reale eforturi în parteneriat cu medicii de familie’’, a explicat secretarul de stat.
Acesta a declarat că, pentru fiecare grad de vaccinare a populației, se recoamndă anumite măsuri, care s-au dovedit a fi eficiente.
,,Măsurile trebuie să fie proactive, pentru a evita o situație neplăcută’’
Trebuie depuse eforturi suplimentare pentru explicarea avantajelor vaccinării.
,,Sunt situații care au deja soluții, trebuie doar implementate. Ministrul Sănătății a depus toate eforturile pentru a veni în întâmpinarea cestui nou sezon gripal, atât cu privire la vaccinarea antigripală, cât și cu îmbunătățirea diverselor procese operaționale. Mai mult decăt atât, și pentru spectrul mai larg al vaccinării, al Calendarului Național de Vaccinare, vom avea vești în săptămânile următoare’’, a adăugat Andrei Baciu.
,,Singurul lucru pe care îl putem face este să ne tratăm numai după un consult medical. Schema terapeutică în Romănia e în linie cu ce se întâmplă la nivel mondial. Am văzut cazuri în care lucrurile s-au agravat de la o zi la alta’’, a mai explicat acesta, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.