O serie de imagini din satelit sugerează că recentele inundații din Coreea de Nord ar fi afectat cea mai mare instalație nucleară din această țară, potrivit unui think-tank din Statele Unite.
Analiștii de la 38 North, un site web care monitorizează Coreea de Nord, au declarat că imaginile din satelit surprinse în perioada 6-11 august au arătat cât de vulnerabile sunt sistemele de răcire ale Centrului de Cercetare Nucleară Yongbyon la evenimentele meteorologice extreme, potrivit Reuters.
Peninsula Coreea a fost lovită de unele dintre cele mai puternice ploi din istoria recentă, cu inundații și alunecări de teren care au provocat pagube și decese atât în Coreea de Nord, cât și în Coreea de Sud.
Situat pe malul râului Kuryong, la aproximativ 100 de kilometri nord de capitala Coreei de Nord, Phenian, centrul Yongbyon găzduiește reactoare nucleare, instalații de procesare a combustibilului nuclear și instalații de îmbogățire a uraniului, despre care se crede că sunt folosite în cadrul programului nuclear al țării.
Reactorul de 5 MW nu pare să funcționeze de ceva vreme, iar un Reactor Experimental de Apă Luminoasă (ELWR) nu a venit încă online, dar o astfel de inundație în viitor raportul 38 de Nord a spus.
Specialiștii de la 38 North susțin că reactorul de 5 MW din cadrul centrului nu fucționează în acest moment, iar un reactor experimental planificat în cadrul acestuia nu a fost încă pus în funcțiune, dar astfel de inundații ar duce la oprirea acestor reactoare în viitor.
„Deteriorarea pompelor și conductelor reprezintă cea mai mare vulnerabilitate a reactoarelor. Dacă reactoarele funcționau, de exemplu, incapacitatea de a asigura răcirea acestora ar fi dus la oprirea lor”, se arată în raportul 38 North.
Cu toate că în ultima perioadă s-au produs inundații puternice în aval, acestea nu ar fi afectat instalațiile de îmbogățire a uraniului de la Yongbyon, iar în ultimele zile apele par să se fi retras.
Presa de stat din Coreea de Nord nu a vorbit despre eventuale probleme produse de ploaie la Yongbyon, dar a anunțat săptămâna trecută că lideri de rang înalt au vizitat regiunile lovite de inundații pentru a oferi ajutor de urgență.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a refuzat să comenteze raportul 38 North, dar a spus că monitorizează întotdeauna evoluțiile programului nuclear și balistic al Coreei de Nord și cooperează strâns în acest sens cu Guvernul SUA.
În cadrul unui summit cu președintele SUA, Donald Trump, în Vietnam, în 2019, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a oferit să demoleze complexul de la Yongbyon, în schimbul renunțării la o serie de sancțiuni internaționale impuse împotriva Phenianului.
La vremea respectivă, Trump a declarat că a respins propunerea, deoarece Yongbyon este doar o parte a programului nuclear al Coreei de Nord, iar demolarea acestui complex nu ar fi fost suficientă pentru ridicarea restricțiilor.