De ce este Armata la mare căutare, alături de sectoarele IT și sănătate, în vreme de #coronacriza

De ce este Armata la mare căutare, alături de sectoarele IT și sănătate, în vreme de #coronacriza
De ce este Armata la mare căutare, alături de sectoarele IT și sănătate, în vreme de pandemie / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 13/08/2020, 11:34
Actualizat: 13/08/2020, 11:37

Românii care iau serios în calcul să-și schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor coronacrizei, fiind inclusiv dispuși să o ia de la zero în carieră, au indicat Armata, IT-ul și sănătatea pe primele locuri în preferințe.

Mai exact, domeniile considerate de respondenții la sondajul BestJobs cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt IT și telecomunicații (54,7%), armată, pază și protecție (37,8%), medicină și sănătate (37,6%), dar și call center și suport clienți (35,2%).

Pe de altă parte, cele mai neatractive domenii sunt sportul, arta și divertismentul (5,6%), serviciile de înfrumusețare (7,5%) sau turismul și alimentația (8%).

Atunci când vine vorba despre ce pași vor să facă sau au făcut deja în direcția reconversiei profesionale, cei mai mulți dintre cei chestionați afirmă că experiența de până acum le permite să facă o trecere ușoară, fără să o ia de la zero (41,3%), alți 33,3% spun că învață pe parcurs, 18,3% au făcut sau vor face cursuri online/offline, iar 7% se vor pregăti și vor învăța singuri ceea ce au nevoie înainte de angajare.

Coronacriza face ca unul din cinci angajați români să ia în calcul o schimbare totală în carieră

Datele agregate de sursa citată, ca urmare a studiului realizat, spun că puțin peste 20% dintre angajații români iau serios în calcul să-și schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor economice generate de pandemia de coronavirus, fiind inclusiv dispuși să o ia de la zero în carieră.

Circa un sfert dintre respondenți spun că se văd nevoiți să facă primii pași către o nouă carieră întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual și tot atâția spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur. Majoritatea acestora lucrează în prezent în domenii precum vânzări, producție, turism sau transporturi.

Cu toate că perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români își aleg un nou loc de muncă, siguranța domeniului de activitate și rezistența acestuia la șocuri externe, cum este și pandemia de COVID-19, au devenit prioritare în acest context pentru 70% dintre cei intervievați.

Un procent de 42% se orientează în carieră și în funcție de beneficiile extra-salariale, dar în același timp contează și posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra remote (34%).

Nu în ultimul rând, pentru a se simți în siguranță într-un domeniu sau job nou, peste 26% dintre angajați consideră că este obligatoriu să aibă posibilitatea să lucreze de acasă, un sfert exclude complet poziții în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-10 iulie 2020, pe un eșantion de 1.282 de utilizatori de internet din România.

Cât încasează angajații MApN în acest an

De la data de 1 ianuarie 2019, salariile militarilor s-au majorat conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, prin care au fost adoptate măsuri ce privesc drepturile bănești ale personalului din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru anul 2019.

Cu privire la indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, precum și cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament, trebuie precizat că în perioada 2019-2021 aceste drepturi se mențin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

Concret, în 2020, un maior încasează 5.019 lei (la care se adaugă sporuri), un căpitan ia un salariu de 4.324 lei (la care se adaugă sporuri), un locotenent gradație 4 încasează 3.445 lei, un sublocotenent – 2.958 lei, un plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adaugă sporuri), un sergent major –2.933 lei (se adaugă sporuri), un sergent gradația 4 – 2.618 lei, un caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri), iar un soldat încasează 2.236 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?