Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a oferit, la Gândul Live, punctul de vedere al guvernului liberal privind anunțata depunere a moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului Orban.
Reprezentantul Guvernului liberal, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a comentat, la Gândul Live, intervențiile anterioare în emisiune ale liderilor politici Victor Ponta (PRO România) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).
„Ne-a ferit Dumnezeu care au mai condus România să nu conducă România astăzi, într-un moment extrem de complicat. Am auzit totul transformat într-o cheie politică, niciun fel de soluție pentru oameni, doar un set de păreri despre temele zilei, care nu au niciun fel de valoarea politică. Mie îmi place să vorbesc despre soluții pentru români, despre politici publice”, a spus Burduja.
PSD a anunțat că va depune moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban luni, 17 august, iar liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că „este alb și negru” că aceasta va trece, cu peste 250 de voturi.
„PSD are 202 parlamentari, împreună cu parlamentarii ALDE și PRO ROMANIA am fi la limită să facem cele 233 voturi necesare moțiunii. UDMR are un rol foarte important, probabil hotărâtor, există riscul să avem câteva absențe în rândul celor despre care vorbim. Nu am vorbit cu președintele Kelemen, în mod normal ar trebui să discute cei care vor fi inițiatorii. Eu cred că se vor strânge voturi pentru ca guvernul să cadă, toți parlamentarii ALDE vor vota”, a spus liderul ALDE, la Gândul Live.
În ceea ce privește moțiunea de cenzură și calculele care ar arăta că Guvernul Orban ar urma să cadă înainte de alegerile locale, Burduja a declarat: „Chiar nu ne interesează aceste speculații. Faptul în sine că acești oameni, când țara este într-o situație dificilă, pun această moțiune de cenzură în interes pur politicianist, pentru un congres de partid sau pentru altul, pentru niște alegeri sau pentru alte alegeri, este un lucru pur și simplu reprobabil, nu am cum să-l calific”.
„Eu mă uit la faptul că ne-a crescut comerțul cu amănuntul, că avem investiții, în sectorul de constucții suntem pe locul întâi în Europa, că faptul că România își revine ca urmare a măsurilor guvernului liberal, că sunt 13.500 de firme finanțate prin IMM Invest în timp record, comparat cu Start up Nation, program pesedist, unde am finanțat cu două miliarde, acum avem 13 sau 12 miliarde. Astea sunt lucrurile care pe mine mă interesează și cred că aceste lucruri interesează pe români, pentru că trebuie să le apărăm și sănătatea, și prosperitatea în această perioadă”, a spus Burduja.
„Că aceste partide consideră că în asemenea context este responsabil să pui o moțiune de cenzură, știți cum?, nu mă surprinde, pentru că l-am auzit și pe domnul Tăriceanu mai înainte, pune la îndoială statisticile oficale cu cazurile de coronavirus. Deci suntem într-un registru al absurdului. Oamenii ăștia sunt chiar iresponsabili dacă pun la îndoială statisticile oficiale. Unii dintre colegii dânșilor au spus că poate nici nu ne ajută măștile, că poate nici nu există virusul. Adică efectiv vorbim de două paradigme: o paradigmă a României responsabile, guvernată în interesul cetățenilor, cu eforturi masive, de dimineața până noaptea târziu, și o paradigmă a unor politicieni care își văd privilegiile și scaunele amenințate și se pregătesc pentru viitoarele alegeri”, a detaliat Burduja.
Întrebat de poziția față de UDMR, care ar putea înclina balanța votului la moțiune, Burduja a spus: „Eu am convingerea că cei de la UDMR, precum și alți parlamentari, la nivel individual, vor pune, totuși, în ceasul al 12-lea, interesul cetățenilor deasupra unui interes politic momentan. În ceea ce privește guvernul liberal, noi ne vom face datoria până în ultimul moment. Ne concentrăm pe soluții pentru oameni”.
În ceea ce privește revenirea elevilor la școală, în clasă, Burduja, în calitate de părinte de copii care urmează să reia cursurile și membru în grupul interminsiterial care de o lună și jumătate pregătește protocoalele de siguranță, din partea MF, care asigură finanțarea, spune că acestea sunt foarte bine gândite
„Va exista un protocol de dezinfectare a tuturor spațiilor unde ar putea să se contamineze, Doamne ferește, cineva. Ceea ce e important de spus e că și noi ne dorim ca școala să înceapă în condiții normale”, a spus Burduja, care l-a contrazis pe Călin Popescu Tăriceanu cu privire la afirmațiile privind centralizarea deciziilor pentru stabilirea scenariilor de începere a școlii.
Referitor la lipsa capacității multor școli, mai ales din mediul rural, de a oferi condiții de igienă, Burdula a admis că sunt astfel de cazuri. „Sunt miște lucruri care în ani de zile nu au fost rezolvate. Noi ne-am străduit într-o perioadă foarte scurtă să suplinim aceste lipsuri, și în ce privește direcțiile de sănătate publică, și furnizarea de echipamente și substanțe vitale și ne vom strădui să fim 100% pentru a rezolva această situație, pentru a da copiilor, oamenilor, ceea ce au nevoie ca să se protejeze”.
Despre măsurile și investițiile pentru începerea școlii din 14 septembrie, implementate sau în curs de implementare, a vorbit detaliat premierul Ludovic Orban, prezent miercuri la raport în ședința comună a Parlamentului.
Sebastian Burduja a fost invitat să comenteze și pe tema posibilei înregistrări a unei întâlniri între șefi poliție și interlopi și eventualele consecințe la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
„Legat de ce s-a întâmplat în acest scandal cu clanurile interlope, reacția poliției, cred că toți cei vinovați trebuie sancționați exemplar. Lucrurile astea, sunt convins, vor fi puse în lumină de anchete speciale, există înregistrări, deci cred că sunt binevenite orice probe care duc la sancționarea celor care trebuie să aplice legea, dacă nu o aplică sau, mai rău, partizează cu genul acesta de clanuri”, a spus Burduja.
Întrebat dacă o eventuală „decapitare” la nivelul Ministerului de Interne sau o eventuală demisie a mininistrul de Interne și a șefilor direcți din poliție ar rezolva ceva, dacă se adeveresc informațiile pe surse, Burduja a afirmat că este de părere că toți responsabilii trebuie să plătească.
„Nu știu dacă un ministru de Interne poate să fie făcut responsabil pentru un asemenea episod, ceea ce se întâmplă cu aceste clanuri nu e un fenomen care se întâmplă de azi, de ieri. Să vorbim pe date: ai 23.000 de infractori care au fost eliberați ca urmare a inițiativei PSD de a le da drumul mai repede din pușcării, 7.000 dintre ei erau criminali, violatori, pedofili, criminali periculoși”
Despre posibila întâlnire a șefilor din poliție, Burduja este de părere că „asta ar fi ceva de-a dreptul abominabil și trebuie făcut exemplu din genul ăsta de indivizi, dacă au făcut așa ceva, să vedem dacă s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Așa cum Ministerul de Interne a procedat corect, a desecretizat Dosarul 10 august, deci a avut o abordare corectă în multe cazuri dificile, sunt convins că ministrul Vela și echipa dânsului vor avea o abordare corectă și aici”.