Magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au respins, joi, recursul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, menținând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova.
Instanța supremă a respins recursul DSU la decizia Curții de Apel, care a anulat ordinul de intrare în carantină a localității Gornet, din data de 22 iulie.
Instanța a luat act și că reprezentanții administrației au renunțat la recursul la decizia CAB de a nu acorda despăgubirile solicitate.
„Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi nulităţii recursului formulat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, invocate de recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Respinge recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei civile nr. 694 din 4 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Ia act de renunţarea la judecata recursului formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Obligă recurentul-pârât Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la plata sumei de 1.000 lei, cu aplicarea art. 451 alin. 2 Cod Procedură Civilă, reprezentând cheltuieli de judecată către recurenta – reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Definitivă”, se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.
Șeful DSU, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a avut o primă reacție, în exclusivitate pentru Gândul.ro, privinf decizia Curții de Apel de anulare a ordinului semnat de el și anunțase recursul.
„Carantina rămâne valabilă, pentru că decizia nu poate rămâne executorie, cel puțin așa știu că prevede legea. Deci, trebuie să se ajungă la recurs. Localitatea Gornet încă este sub carantină și va rămâne până la ora 22.00, mâine seară. În rest, nu comentez decizia până nu citesc motivația, în primul rând”, a declarat, în 4 iunie, Raed Arafat, șeful DSU, în ziua deciziei Curții de Apel București.
Când au atacat ordinul de intrare în carantină în instanță, în 25 iulie, autoritățile locale au invocat „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.