Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat joi, la Digi 24, că „libertatea e mai presus decât viața” este un crez care nu poate fi spus decât în nume propriu, pentru că există limite pentru orice drept atunci când există un impact asupra comunității.
Acesta a mai spus că singura problemă a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă, când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează.
„Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse. Iar domnul care urla în piață că libertatea este mai importantă decât viața nu cred că o poate spune și în fața familiilor care vor suferi pierderea celor dragi sau a medicilor care vor fi nevoiți să ia asemenea decizii, a precizat șeful DSU la Digi 24.
Arafat mai afirmat că țara noastră se află la un moment de răscruce, în acest moment, ceea ce necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune.
Altfel, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave, dacă situația se va înrăutăți,.
Totuși, șeful DSU consideră că acum situația nu este scăpată de sub control, dar dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor exista restricții pe zone, inclusiv carantinare zonală sau a unor localități.
În acest context, starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a explicat Raed Arafat.
„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a completat Raed Arafat.
Libertatea absolută a unui individ, care nu respectă regulile de protecție sanitară, încalcă libertatea celor din jur, care riscă să fie infectați, a atras atenția, miercuri, Secretarul de Stat Raed Arafat.
Șeful DSU amintește că țara noastră nu este singura în care se impun reguli în vederea liimitării răspândirii coronavirusului. Raed Arafat spune că restricțiile pe care le-au impus autoritățile din România sunt minimale față de alte țări.
„Se bate joc de măsurile care sunt preventive, care ajută populația să limiteze răspândirea virusului și care ne ajută să reducem impactul pe terapie intensivă, și se confundă cu așa-zisa libertate absolută a individului de a face orice dorește. Această libertate absolută înseamnă că acest individ, la un moment, va călca peste libertatea altora de a rămâne sănătoși și de a nu se infecta. Acestea sunt aspecte care, da, trebuie discutate, trebuie discutate profund, filosofic, din toate punctele de vedere, dar acum avem o pandemie, care arată că, într-adevăr, ca să se țină sub control are nevoie de unele măsuri. Nu se iau măsuri restrictive, nu închidem – în Noua Zeelandă, pentru că o familie a apărut în localitatea Auckland, care e o localitate mare acolo, dacă nu mă înșel, poate că este chiar cel mai mare oraș la ei, au luat niște măsuri restrictive majore, ca să stopeze răspândirea. Noi nu venim să luăm aceste măsuri! N-am atins acest nivel, dar în același timp se iau măsuri minimale, de distanțare, de respectare a unor reguli de igienă, de portul măștii în spațiile închise, în spațiile deschise aglomerate. Măcar astea să le respectăm!”, a declarat Raed Arafat la B1 TV.
Întrebat ce părere are despre scenariul sumbru al specialiștilor care arată că peste o lună în România se vor înregistra 2800 de cazuri zilnice de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Arafat a răspuns: „Orice scenariu este făcut pe bază de calcule matematice și orice scenariu poate să devină adevărat dacă nu se iau măsuri. Noi, clar, la acest moment, am recomandat și recomandăm în continuare respectarea măsurilor de distanțare și a măsurilor precum portul măștii, portul măștii în anumite zone, în aer liber, reducerea programelor în zonele de distracție sau unde există un contact mai intens între oameni de la o anumită oră. Acestea sunt măsuri care, dacă urmărim țările europene, România nu e singura care le ia. (…) Indiferent cât s-a încercat să se bată joc chiar de măsurile care se iau, totuși măsurile care s-au luat în România sunt în consens cu măsurile care se iau în alte țări”.