Creșterea pensiilor cu 14%, cuprinsă în rectificarea bugetară. Declarațiile premierului despre contracția economică

Creșterea pensiilor cu 14%, cuprinsă în rectificarea bugetară. Declarațiile premierului despre contracția economică
Publicat: 14/08/2020, 11:30
Actualizat: 14/08/2020, 13:10

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că, din cauza epidemiei care a dus la contracția economică, la bugetul național avem o scădere probabil de 30 de miliarde a veniturilor față de cele care au stat la baza elaborării proiectului Legii bugetului de stat. Cu toate acestea, spune Orban, Guvernul a cuprins în proiectul de ordonanță de urgență creșterea cu 14% a punctului de pensie și, dacă va primi avizele necesare, acesta va fi adoptat în ședința de vineri.

Rectificarea bugetară ar putea fi adoptată în ședința de vineri, dacă proiectul îndeplinește toate condițiile, a declarat premierul Ludovic Orban, la întrebările jurnaliștilor.

„Consiliul Economic și Social  a fost convocat pentru a da avizul. De altfel, avizul CES, am explicat întotdeauna, este un aviz consultativ. Noi ne-am îndeplinit obligația legală de a transmite proiectul de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară către CES. De asemenea, am transmis și către Consiliul Legislativ”, a spus premierul, în cadrul unei conferințe de presă pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești.

„Dacă avem îndeplinite condițiile, vom adopta rectificarea bugetară”, a răspuns Ludovic Orban, care a anunțat detalii după ședința de Guvern, programată de la ora 17:00.

„Criza sanitară a provocat o criză economică”

„După ședința de guvern voi organiza o conferință de presă destinată rectificării bugetare. Ce pot să vă spun este că Guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a crește pensiile. Nu există nicio altă țară europeană în care să se ia o decizie similară de creștere a pensiilor. Față de de prognoza de creștere economică, de 4,1 – 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea creștere economică, ci vom avea o contracție economică, care e estimată la 3,8% astăzi. Ca urmare a acestei contracții economice, veniturile, atât la bugetul de stat, cât și la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului național avem o scădere probabil de 30 de miliarde a veniturilor față de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile și indicatorii care au stat la baza elaborării proiectului Legii Bugetului de stat”, a detaliat Orban.

„Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deși repet, nu cunosc o altă țară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va crește pensiile și va crește pensiile cu un procent consistent de 14%. Va fi în curprinsul Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară. Este o creștere extrem de mare, care ne angajăm să o putem finanța, atât pe anul viitor, cât și pe anii care vor urma”, a delarat premierul.

În ceea ce privește creșterile ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase, a răspuns premierul, privind diferența de până la 40% de creștere a pensiilor, conform legii adoptate în Parlament,  prevăzută din 1 septembrie.

„Orice creștere de pensie care e făcută fără să țină cont de evoluția economiei și de capacitatea efectivă a economiei de a susține astfel de creșteri se va întoarce nu numai împotriva părinților și bunicilor noștri, ci se va întoarce împotriva interesului general al societății românești”, a spus Orban.

„E un adevărat dezmăț în Parlamentul României în materie de legi care generează noi și noi cheltuieli pentru bugetul de stat și pentru celelalte bugete”, a detaliat premierul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?