Guvern: Menținerea unui platou de 1.100 de cazuri pe zi va duce la depășirea capacității în secțiile ATI în două – trei săptămâni

Guvern: Menținerea unui platou de 1.100 de cazuri pe zi va duce la depășirea capacității în secțiile ATI în două – trei săptămâni
Publicat: 14/08/2020, 17:03

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, se atrage atenția că, dacă se menține, pe termen mediu, un număr de noi cazuri de COVID-19 de 1.100, capacitatea de spitalizare în secțiile de terapier intensivă va fi depășită. Documentul menționează că în București și patru județe, capacitatea este foarte aproape de limita maximă, iar în unele intervale a fost depășită, iar pacienții au fost trimiși în alte județe.

În documentul care fundamenteză proiectul de Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, cu 30 de zile, începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19 este detaliată amploarea epidemiei și riscul de răspândire la nivel național. Proiectul se află pe masa Executivului în ședința de vineri.

„Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitară (R0 1.05-1.22), acest curs de evoluție a situației fiind susținut pe toata perioada ultimelor 40 de zile. (…) În ultimele 11 zile trendul este ușor descrescător cu aparenta tendință de plafonare în jurul unei medii de 1.100 cazuri/zi. Menținerea unui astfel de platou pe termen mediu nu este de dorit să se întâmple, deoarece în 14-21 de zile va depăși capacitatea de spitalizare în secțiile de ATI, suprasolicitând și secțiile pentru bolnavii Covid 19”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului, care are la bază date valabile  până la 11 august.

În primele zile din august, 20% din totalul cazurilor de la debutul pandemiei

Potrivit documentului, evoluția numărului de cazuri confirmate s-a situat pe un trend crescător de la o medie de 473 de cazuri noi/zi în perioada 01-14 iulie, la 962 cazuri noi pe zi în perioada 15-28 iulie, până la 1.194 cazuri noi pe zi în perioada 29 iulie – 11 august. În primele zile ale lunii august au fost înregistrate peste 20% din totalul cazurilor de la începutul epidemiei până la data precizată.

„Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate și ca urmare a creșterii numărului de teste efectuate zilnic”, arată documentul citat.

Județele în care capacitatea secțiilor ATI este forțată

Potrivit notei de fundamentare, la nivel național sistemul sanitar are disponibile 1.080 paturi dispuse în cadrul secțiilor de anestezie și terapie intensivă, iar numărul de persoane aflate în stare critică (485) reprezintă aproximativ 45% din totalul capacității de tratament în aceste secții și de asemenea, aproximativ 2% din totalul cazurilor active.

„În acest moment, capacitatea sistemului sanitar la nivel național nu este depășită, însă la nivel regional și local, punctual în anumite județe, este foarte aproape de capacitatea maximă (Ex. București, Argeș, Giurgiu, Prahova, Timiș), existând intervale în care aceasta este chiar depășită, fiind necesar transferul pacienților între unitățile spitalicești ale altor județe”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de pe masa Guvernului.

Din analiza efectuată la nivel național a cazurilor rezultă că aproximativ 31% din totalul pacienților internați în ATI sunt ventilați mecanic acest procent menținându-se constant față de precedenta perioadă de stare de alertă.

Potrivit documentului, în ceea ce privește capacitatea de spitalizare pentru pacienți infectați COVID-19 cu forme asimptomatice, ușoare sau medii, la momentul analizei prezente sunt disponibile 5.299 (40%) locuri din totalul de 13.115 paturi disponibile pe alte secții, cu excepția ATI.

Populația prezintă „un grad de conștientizare și de asumare a responsabilității individuale redus”

„În absența unor măsuri restrictive, în special în contextul sezonului estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național, frecventate de cetățeni din multiple localități, ancheta epidemiologică riguroasă și cu depistarea cazurilor index este aproape imposibilă, iar depistarea contacților cazurilor confirmate nu poate fi efectuată”, se argumentează în document.

Conform documentului citat, în ultima perioadă, s-a observat o transmitere comunitară extinsă, precum și reapariția unor zone tip focar prin prisma imposibilității desfășurării anchetelor epidemiologice riguroase, coroborat cu un grad de conștientizare și de asumare a responsabilității individuale redus al populației privind pericolul la care este expusă.

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) în 24 de ore.

Documentul integral:

NF- Prelungirea Stării de Alertă by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...