Ziua Marinei Române, sărbătorită fără spectacori din cauza pandemiei. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa (VIDEO)

Ziua Marinei Române, sărbătorită fără spectacori din cauza pandemiei. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa (VIDEO)
Ziua Marinei Române, sărbătorită fără spectacori din cauza pandemiei. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa (VIDEO)
Publicat: 15/08/2020, 11:05
Actualizat: 06/04/2021, 17:02

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la activităţile desfăşurate în Portul Militar din Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Ediţia din acest an a Zilei Marinei este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi va fi sărbătorită în cerc restrâns, având în vedere noile condiţii impuse de pandemia de coronavirus, scrie Agerpres.ro.

GÂNDUL.RO transmite imagini în direct de la festivitatea din Portul Militar Constanța.

Klaus Iohannis și Ludovic Orban la Ziua Marinei

Potrivit organizatorilor, evenimentele de la Constanţa vor începe la ora 9.55 cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10,00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea şefului statului.

După ceremonia din Portul Militar, marinarii vor prezenta exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2020”, care se va desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Exerciţiul va debuta cu secvenţe de combatere a migraţiei transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiuni ale scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărăşeşti’, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale Forţelor Navale Române şi Forţelor Aeriene Române. Pentru acest moment demonstrativ, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.

„Forţele Navale Române 2020” continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare şi cercetare francez va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari.

Defilarea, de la sud la nord

Defilarea va începe la ora 11,30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa. Defilarea va fi deschisă de fregata „Mărăşeşti”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 „Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă „Ştefan cel Mare” şi nava „Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique. După apusul soarelui, Ziua Marinei Române se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

Evenimente dedicate Zilei Marinei Române vor avea loc, de asemenea, la Brăila şi Tulcea, acolo unde sunt planificate, sâmbătă, de la ora 10,00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formaţie, pe Dunăre, până la ora 11,00.

Ziua Marinei și la București

La Bucureşti, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul „Regele Mihai I”, unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Afacerilor Interne şi Transporturilor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române şi se vor depune coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul Portului Militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniştrilor de resort şi va oficiat un serviciu religios.

Având în vedere restricţiile impuse de pandemia de coronavirus, pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Navale au fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice „Marea în culori” (concurs de fotografie digitală) şi „Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?”, precum şi proiectele virtuale „Lecţia de istorie”, „Oameni în uniformă de marină” şi „Portret de marinar, schimb de generaţii”, care oferă publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.

Ziua tradiţională a porţilor deschise s-a desfăşurat tot în mediul online, pe 9 august, când reprezentanţii Marinei Militare Române au prezentat tururi virtuale în porturile Constanţa, Brăila, Mangalia şi Tulcea.

Restricții din cauza pandemiei la Ziua Marinei

Parlamentarul constățean, George Vișan, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române. Deputatul spune că anul acesta ziua de sărbătoare este ”altfel”, însă Ziua Marinei rămâne în sufletul fiecăruia.

„Este zi de sărbătoare . Anul acesta altfel. Preponderent online. Doar ceremonii oficiale. Atât. Dar este sărbătoare în sufletul fiecăruia. Este o zi a speranței. Distanța ne unește. O să fim din nou împreună așa cum întotdeauna am sărbătorit Ziua Marinei. Astăzi, suntem cu sufletul , pe malul mării, pe faleză la Cazino, mândrii de tot ceea ce înseamnă istoria marinei române și de ceea ce este Constanța. Mască pe suflet nu o să ne pună nici timpurile nici vremurile. Astăzi sărbătorim aproape de departe. Împreună”, a scris George Vișan pe Facebook.

Ziua Marinei în 2019

Un spectacol naval de amploare a avut loc anul trecut la Constanța, de Ziua Marinei Române, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni. La eveniment au participat 20.000 de persoane.

În spațiul public au apărut imagini cu momentul în care militarul american a leșinat, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei de la Constanța.

În spațiul public au apărut imagini cu momentul în care militarul american a leșinat, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei de la Constanța.În imagini se vede că președintele Klaus Iohannis își continuă discursul la pupitru, în timp ce soldații încearcă să îi acorde prim ajutor militarului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată