Consiliul de Securitate al ONU a respins o propunere a SUA de extindere a embargoului convențional asupra armelor pentru Iran.
Odată cu eșecul rezoluției, SUA este acum pregătită să treacă la declanșarea unilaterală a unor sancțiuni rapide asupra Teheranului – în ciuda faptului că s-a îndepărtat de acordul nuclear din Iran în 2018 – o acțiune potențială care a atras scepticismul și alarma din partea aliaților și că experții au avertizat că ar putea contura sfârșitul acordului de reper.
Ambasadorul SUA a declarat vineri, că SUA „are toate drepturile de a iniția o acceptare a prevederilor rezoluțiilor anterioare ale Consiliului de Securitate” și că „în zilele următoare, Statele Unite vor respecta această promisiune de a nu se opri de la nimic si de a extinde embargoul asupra armelor,” transmite CNN.
Rusia și China s-au opus în timp ce Germania, Franța, Regatul Unit și alte opt natiuni s-au abținut.
„Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale. Nu a reușit astăzi să își mențină misiunea fundamentală”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-o declarație.
În conformitate cu planul de acțiune comun pentru 2015 (JCPOA), interdicția convențională de arme a Iranului va expira legal la mijlocul lunii octombrie. De luni de zile, administrația Trump a încercat să extindă embargoul, în ciuda faptului că a ieșit din acord – o campanie despre care se presupunea că nu va reuși.
Săptămâna aceasta, SUA au depus o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU, care va redacta embargoul existent la nesfârșit. Reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a susținut că este un „text de compromis”.
„Am ascultat membrii Consiliului de Securitate și am creat un nou text care este atât rezonabil cât și necesar”, a spus jurnaliștilor joi.
„Eșecul Consiliului de Securitate de a acționa decisiv în apărarea păcii și securității internaționale este nescuzabil”, a spus Pompeo. „Statele Unite nu vor renunța niciodată la prietenii noștri din regiune care se așteptau mai mult de la Consiliul de Securitate. Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că regimul terocratic nu are libertatea de a cumpăra și de a vinde arme care amenință inima Europei, Orientul Mijlociu și nu numai.”
Ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a criticat potențialele sancțiuni. „Impunerea oricărei sancțiuni sau restricții asupra Iranului de către Consiliul de Securitate va fi respectată în mod sever de către Iran, iar opțiunile noastre nu sunt limitate. Și Statele Unite și orice entitate care îl poate ajuta sau dobândi în comportamentul său ilegal, va purta întreaga responsabilitate”.
În iunie, principalul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că afirmația Statelor Unite privind un rol în acordul nuclear nu mai este un cip de negociere valabil, deoarece a părăsit acordul.