Președintele din Belarus a fost huiduit luni de către muncitorii de la o fabrică unde se afla în vizită, în timp ce protestele continuă în întreaga țară iar manifestanții solicită noi alegeri prezidențiale.
Muncitorii au strigat „Pleacă” și l-au huiduit pe liderul din fostul stat sovietic în timp ce Aleksandr Lukașenko anunța că nu vor fi organizate noi alegeri.
Și la televiziunea națională angajații au părăsit incinta pentru a se alătura protestatarilor care vor să îl dea jos de la putere pe actualul președinte care a câștigat în urmă cu o săptămână cel de-al șaselea mandat.
Candidata opoziției la prezidențiale, Svetlana Tikhanovskaya a declarat că își asumă poziția de lider interimar.
Încă din 9 august, protestele au luat amploare în Belarus, mii de oamenii militând pentru organizarea unei noi runde de alegeri. Ulterior, oameni din întreaga țară, cu diferite meserii, s-au alăturat mișcării după ce au văzut modul violent în care forțele de ordine au suprimat manifestațiile.
Aleksandr Lușkacenko a păstrat o relație apropiată cu Rusia încă de când a ajuns la putere, în 1994. Belarus depinde de Federația Rusă în ceea ce privește rezervele de energie.
Twitter/ PublishCurate a story with Twitter
What would you like to embed?
Enter a Twitter URL
Get Widget
That’s all we need, unless you’d like to set customization options.
By embedding Twitter content in your website or app, you are agreeing to the Developer Agreement and Developer Policy.
Cockroach’s reaction is priceless!#ЛукашенкоУходи #LukashenkoGoAway#Belarus pic.twitter.com/fBPNXkkw5f
— NEXTA (@nexta_tv) August 17, 2020
Copied!
Paste this code directly into the HTML portion of your site, and you’ll be good to go. Need more info? Check out our developer docs.
Close
În cursul zilei de duminică, 16 august, a avut loc cel mai mare marș antiguvern în Minsk, capitala Belarusului – „Marșul pentru libertate”.
Aproximativ 6.700 de oameni au fost arestați după alegeri, iar mulți au relatat despre modul în care au fost torturați de către serviciile de securitate. ONG-ul Amnesty International a transmis că relatările deținuților eliberați sugerau că tortura a fost implementa „la scară largă”.
O parte din cei reținuți au fost eliberați în ursul zilei de vineri iar majoritatea prezentau urme de violență sub forma vânătăilor și umflăturilor.
„Îi băteau cu ferocitate și arestau pe toată lumea. Am fost nevoiți să stăm în curte toată noaptea. Auzeam cum mai multe femei erau bătute. Nu înțeleg atâta cruzime”, a declarat un bărbat pentru BBC în timp ce își arăta rănile.
Ministrul de Interne din Belarus, Yuri Karayev, a declarat că își asumă responsabilitatea în ceea ce privește persoanele rănite și și-a cerut scuze față de victimele colaterale.
Protestele împotriva actualului președintele al Belarusului, care se află de peste două decenii la putere, au fost reprimate cu violență de către autoritățile din țară iar la televiziunea națională a fost difuzat un videoclip în care trei protestatari sunt întrebați dacă vor mai participa la astfel de manifestații iar unul dintre ei strigă „Nu mai fac!”. În imagini se poate observa cum cei trei fuseseră bătuți.
În cursul zilei de vineri, mai mulți manifestați care fuseseră reținuți au fost eliberați, iar unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.
„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.
În imaginile filmate de jurnaliști care se aflau la proteste, este surprins momentul în care un manifestant pașnic este împușcat mortal de către forțele de ordine din Belarus care au reprimant manifestațiilor oamenilor nemulțumiți prin violență, folosind gaze lacrimogene, grenade, bătaia, dar nu numai.
Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în legătură cu modul defectuos în care s-a desfășurat scrutinul electoral din Belarus, scrie Le Figaro.
Potrivit Uniuniii Europene, scrutinul prezidenţial din Belarus nu a fost nici liber, nici echitabil.
„Scrutinul prezidenţial nu a fost nici liber, nici echitabil. Vom face o analiză profundă a relaţiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violenţe, de arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor scrutinului”, au constatat reprezentanţii celor 27 de state membre UE în cursul unei reuniuni desfăşurată marţi după-amiază.