Un fenomen rar întâlnit are loc în unele stațiuni de pe litoralul românesc iar specialiștii susțin de de aproximativ 10 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva.
Mii de tone de alge au fost strânse de pe litoralul românesc de către angajații Administrației Apelor Române Dobrogea-Litoral în prima jumtate a lunii august.
Potrivit reprezentanților, în perioada 1 – 15 august de pe plajele de pe litoral au fost strânse 3.600 de tone de alge.
„Costinești, Olimp și Mamaia Sud au fost cele mai afectate stațiuni, în perioada 1 – 15 August 2020 de fenomenul de înflorire algală”, au transmis reprezentanții Apelor Române.
Se pare că acest fenomen nu a mai fost întâlnit la un asemenea nivel de aproximativ 10 ani. Algele reprezintă un discomfort pentru turiștii care vor să se bucure de concedii la Marea Neagră, și, în plus, au și un miros neplăcut.
Speciaiștii au explicat fenomenul spunând că ajung la suprafață și apoi pe mal din cauza temperaturilor ridicate cresc concentrațiile de nutrienți din apă.
Autoritățile au transmis că algele nu sunt dăunătoare, ci doar creează disconfort.
Și în iulie Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a colectat nu mai puțin de… 4.000 de tone de alge de pe litoral. Directorul ANAR s-a aflat în inspecție pe Litoral, acolo unde s-au dat zeci de amenzi.
„Mobilizare generală pe litoralul românesc. În această seară, am ajuns la Constanța. Mă aflu în inspecție pe plajă, acolo unde colegii mei de la ABA Dobrogea-Litoral acționează cu utilaje pentru îndepărtarea algelor pe toată linia țărmului și pe suprafețele de plajă neînchiriate. Pentru plajele închiriate, obligația igienizării suprafețelor de plajă revine operatorilor, iar misiunea noastră devine una de control. Pentru operațiunile de îndepărtare a algelor, am văzut o mobilizare exemplară din partea colegilor mei și vreau sa îi felicit pe această cale pentru munca depusă și perseverență. Le-am solicitat să fie vigilenți ca și până acum și, pe la toate suprafețele de plajă pentru care există contracte de închiriere, să se aplice sancțiuni, acolo unde găsesc abateri de la litera legii. Turiștii vor găsi mâine dimineață un nisip nivelat, iar linia țărmului va fi curată și primitoare”, a scris pe Facebook Ervin Molnar, șeful ANAR.
De asemenea, ANAR dat amenzi de 550.000 de lei agenţilor economici care operează aceste plaje, și care nu au făcut curățenie.