„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Economistul și matematicianul român Ștefan Mandel a devenit celebru, fiind un subiect de presă pentru publicațiile din întreaga lume după ce găsit formula care i-a permis să câștige zeci de milioane de euro la loteriile din România, Marea Britanie, Australia și SUA, „nimerind” jackpotul de paisprezece ori. Metoda lui Mandel a alarmat autoritățile din Australia, care au interzis practicarea acestor tehnici matematice de câștig.
Metoda lui Mandel se dovedește a fi destul de simplă, cu condiția să începi prin a găsi parteneri care sunt dispuși să investească o sumă mare de bani pentru a începe, scrie cotidianul francez cnews.fr.
”Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea despre sine Ştefan Mandel, un român în a cărui poveste de viață scrie că a câștigat de 14 ori premiul cel mare la loterii din întreaga lume.
https://www.youtube.com/watch?v=HDtKvdwd6IA
Dornic să depășească problemele financiare, în România comunistă a anilor 60, Mandel a decis să joace la loterie, dar nu s-a lăsat doar pe mâna norocului, folosindu-și timpul liber pentru a studia și analiza modele de teorie a probabilităților, aplecându-se în special către lucrările matematicianului Leonardo Fibonacci, scrie și loterycritic.com.
Într-un interviu pentru revista ”Night & Day”, în anul 1992, Mandel spune că după achitarea tuturor datoriilor a rămas cu un câștig net de 24.000 de lei, 4.000 de dolari, suficienți la acea vreme pentru a ”unge” pe cine trebuia pentru a obține un pașaport pentru a pleca din România și a începe o nouă viață.
După ani buni de cercetare, Mandel a ajuns la un algoritm de ”condensare combinatorică”, despre care spunea că poate identifica cu precizie cinci din cele șase numere câștigătoare la o extragere loto, prin reducerea numărului combinaţiilor posibile de la câteva milioane la câteva mii.
De aici a pornit totul: algoritmul a fost verificat după ce Mandel a reușit să convingă un grup de prieteni și cunoștințe să cumpere un număr mare de bilete de loto. A fost un succes, biletul câștigător aducându-le premiul cel mare – 78.783 de lei, bani serioși în 1964.
”Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, declara Mandel în interviul menționat.
El a calculat că pentru o loterie în care regula este de a găsi șase numere bune între 1 și 40, numărul de combinații posibile este 3.838.380. Dacă jackpot-ul este de 10 milioane de euro și biletul costă un euro, atunci jocul fiecărei combinații (și, prin urmare, neapărat cel câștigător) ar permite, în ciuda costului ridicat al investiției, să genereze automat un profit mare (în cazul citat de exemplu, 6.161.620 de euro, dacă nu se percepe impozit, fără a se lua în calcul alte venituri mai mici).
Mandel a început să-și popularizeze ideea, formând un sindicat al jucătorilor la loto, care adunau într-un fond comun banii necesari achiziționării biletelor, așteptând ca premiul cel mare să atingă o sumă suficient de mare astfel încât acțiunea să fie una profitabilă.
Alături de acest sindicat Mandel a reuşit să câştige 12 jackpot-uri şi alte 400.000 de premii mai mici în Australia şi Marea Britanie.
Stefan Mandel a efectuat operațiunea în total de paisprezece ori, în România, Regatul Unit și Australia (ceea ce a interzis, de fapt, utilizarea tehnicii în urma câștigurilor sale). El locuiește în prezent în Vanuatu, un stat insular din Oceanul Pacific, relatează The Independent.
The Independent a publicat formula în 6 pași prin care matematicianul român Ștefan Mandel a reușit să câștige de 14 ori la loterie.
Perfecționarea metodei
Așezat de ceva timp în Israel și apoi în Europa, în sfârșit în Australia, Ștefan Mandel a ales să se stabilească definitiv în Australia. Viața la acea vreme nu a fost scumpă acolo și familia nu a durat mult să obțină naționalitatea australiană, ceea ce a deschis ușile tuturor loteriilor britanice. Un teren de joc vast pe care Mandel se va baza pentru a-și dezvolta strategia preferată: cumpără cât mai multe bilete pentru a oferi cât mai multe combinații și, astfel, pune toate cotele în favoarea lui.
Curând înconjurat de o armată de complici gata să cumpere și să joace bilete în toată țara pentru el, Mandel reușește să câștige sume frumoase în 12 ocazii pe care le-a împărțit în egală măsură cu diverșii săi investitori. O tehnică ilegală? Deloc ! Dar o tehnică impecabilă care a atras totuși atenția autorităților australiene. Limitat de o serie de legi noi din ce în ce mai greu de ocolit, Mandel a fost nevoit să caute o altă țară în care să poată continua să se îmbogățească.
Astfel şi-a mutat afacerea în America, unde a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia, în urma unui plan uriaș, în care ar fi trebuit să cumpere 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore, dar care a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere doari 5,5 milioane de bilete.
Cu toate că demersul sindicatului lui Mandel era complet legal, potrivit legilor federale americane şi al celor din statul Virginia, el a fost totuşi interpretat ca fiind o fraudă.
A urmat un proces care a durat patru ani, timp în care românul a fost investigat de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat, dar a trebuit să facă față nerăbdării investitorilor cooptaţi, care aşteptau profiturile uriaşe ce le fuseser promise.
După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viaţă şi un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel şi-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeaşi perioadă, a revenit în România şi a fost inițiatorul unui joc piramidal, intitulat Mondragon, care a falimentat, ca şi Caritasul pe care a încercat să-l copieze.
Ultimele vești despre Mandel sunt că îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăieşte o viaţă liniştită şi susţine că s-a retras din loterie.