Poliția Rutieră oprește, în această perioadă, mașinile care sunt înmatriculate în străinătate, cu scopul de a verifica dacă proprietarii dețin toate documentele necesare.
Poliția Rutieră verifică dacă Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este validă, dacă inspecția tehnică periodică a fost efectuată sau dacă mașina a fost radiată sau se află în baza de date ca fiind furată în țara unde a fost înmatriculată.
Polițiștii rutieri opresc mașinile “în cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel național, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și faptelor antisociale în care sunt implicate astfel de vehicule”.
Într-o săptămână, potrivit informațiilor oferite de Poliția Română, au fost verificate peste 8.000 de mașini înmatriculate în străinătate. În urma controalelor, 82 de certificate de înmatriculare eliberate de autoritățile din alte țări au fost retrase. 44 pentru lipsa inspecției tehnice periodice, iar alte 32 pentru lipsa unei poliție de asigurare RCA valide.
Aceste verificări au început, potrivit Poliției Române, după ce “în primele 6 luni ale anului 2020, autovehiculele înmatriculate în alte state au fost implicate în 447 de accidente rutiere, care avut drept consecințe decesul a 46 de persoane, rănirea gravă a 149 de persoane și rănirea ușoară a altor 463”.
RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă, care permite șoferului dreptul de a circula cu automobilul pe drumurile publice. În plus, în urma unui accident rutier, eventualul prejudiciat este adevăratul beneficiar al serviciilor asiguratorului.
Dacă proprietarul de vehicul nu a încheiat asigurarea obligatorie RCA, prin plata primelor de asigurare, săvârșește o contravenție, care se sancționează cu amendă de la 1000 RON la 2000 RON, reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.